GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ayda ÖZEREN
YAZARLAR
29 Temmuz 2023 Cumartesi

Doğayı KoruMA! Günü

28 Temmuz Doğayı Koruma Günü.

Çok trajik bir o kadar ironik bir gün yaşandı dün.

Doğayı Koruma Günü’nde İkizköylüler, Muğla, Milas’ta kömür madenciliğine karşı Akbelen Ormanı’nı ve yaşam alanlarını korumak için müthiş bir direnç gösterdi. Görüntüleri hazmetmek hepimiz için çok zordu.

Bölge halkı yıllardır sürdürüyor bu mücadeleyi. Kömür ocaklarının işletme ruhsatı tam 60 köyü kapsıyor. Şu ana kadar 8 köyün tamamı, 15 köyün büyük bir kısmı yok oldu. Köylüler yaşam alanlarını, geçim kaynaklarını kaybetti, kaybetmeye devam ediyor.

Tüm dünyada, özellikle de Akdeniz Havzasında kontrol edilemeyen orman yangınları ile mücadeleler sürerken durduk yere yetişkin ağaçların kesilmesine kimin yüreği dayanabilir?

Çarşamba günü tüm Türkiye’yi saran kuru yakıcı sıcakla birlikte iklim krizinin başımıza ne işler açabileceğinin fragmanını gördük. Arabaların alev alması, klimaların aşırı ısıdan tutuşması, acil servislere yığılan sıcaklardan etkilenen halk…

Olağan dışı akıl almayan yağış kaynaklı seller, denizin ortasında aniden çıkan fırtınalar doğanın insanlığa sert had bildirimi değil de nedir?

400 yıllık sarıçam ağaçlarının 2.5 yıllık kömür rezervine kurban edilmesi nasıl bir mantık?

Güvenlik güçlerinin 400 yıllık ağaçlarını savunan köylülerle karşı karşıya bırakılması hangi akla sığıyor?

İklim Kriziyle mücadele kimin görevidir? Devletler midir bir avuç köylü müdür sorumlu?

Protesto hakkını kullanarak ormanını yaşam alanlarını korumaya çalışanlara yönelik şiddete hangi yürek dayanır?

Vicdanlarımız sızım sızım…

Söyleyecek söz kalmadı. Dayanacak yürek kalmadı.

Ne akıl ne duygu ne mantık yürütebiliyoruz.

Canımız yanıyor…

28 Temmuz DÜNYA’da Doğa Koruma Günü kutlandı. İçinde yaşadığımız gezegenin doğal kaynaklarının tümü, şu an dünya üzerinde yaşayan 8 milyar insan tarafından kullanılıyor. 2037 yılına kadar insan nüfusunun 9 milyarı geçeceği göz önüne alındığında kaynakların çok hızlı tüketildiğinin ve kaynak kıtlığının yaklaştığını öngörenler bugüne böyle bir farkındalık kazandırmış.

Türler 10 milyon yılda hiç görülmemiş bir hızla yok olmuş, yaklaşık bir milyon bitki ve hayvan türü yok olmanın eşiğinde. Dünyadaki kara kütlesinin yalnızca yüzde 12,5’u doğal rezervlere ayrılmış durumda. Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri, Hindistan, Güney Afrika, Brezilya ve Avustralya istilacı türler sebebiyle yıllık yaklaşık 316 milyar dolarlık kayıp yaşıyor.

Türkiye’de ise bu kayıp 100 milyar dolardan fazla.

Mevcut koşullar iç açıcı değil. Doğal kaynakları korumanın ve bu konuda farkındalığı artırma ihtiyacı bu yüzden bu kadar önemli.

28 Temmuz Dünya Doğa Koruma Günü’nün öncelikli hedeflerinden biri nesli tükenmekte olan bitki ve hayvanları kurtarmak. Bununla birlikte ormanlık alanlar, flora, fauna, enerji kaynakları, toprak, su ve hava gibi doğal kaynak bileşenlerini bozulmadan korumak…

Bozulmadan korumak!

Bozulan insanlığın doğası olunca, doğa bozulmadan nasıl korunabilir?

Bozulan denge, bozulan ayarlar, bozulan moraller, bozulan sinirler, bozulan kafalar, bozulan eğitim, bozulan adalet…

Bozulan biz…Bozulan bizim doğamız. Bozulan geleceğimiz.

Akbelen için ağlıyorum.

 

Havasına suyuna taşına toprağına

Bin can feda bir tek dostuma

Her köşesi cennetim ezilir yanar içim

Bir başkadır benim memleketim…