GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
19 Haziran 2021 Cumartesi

Aptallığın en önemli nedeni…

Bunun böyle olduğunu yıllardır iddia ediyordum, hatta yakın çevrem “insanlara hakaret etme” diye uyarıyordu ama ben bazı aptalların bu tavrının beslenme ile doğrudan alakalı olduğunu iddia etmeye devam ediyordum.

Bir çok konudaki ustamız Çetin Altan da yıllarca önce söylemişti; “Sadece karbonhidrat ile beslenen insanlardan bilimsel buluş beklenemez. Bu insanların elbette beyinsel enerjiyle de ilgili bir beslenme sorunu var" tespitinde bulunmuştu. Hatta diyebilirim ki doğru beslenme konusunda ilk ustam Çetin Altan’dır…

Dünyanın en saygın üniversiteleri arasında ilk sırada yer almayı başarmış bir kurum olan ve ayrıca ABD'nin kabul yüzdesi olarak en seçkin eğitim kurumlarından biri olan Southern California Üniversitesi (USC) kaynaklı bir haberi yeni okudum.  Okulda görev yapmış 10 profesörün Nobel Ödülü'ne layık görüldüğünü de hatırlatayım.

USC kaynaklı bu bilimsel araştırma, fast food ve abur cuburla beslenmenin ciddi bilişsel sorunlara neden olduğunu göstermiş.

Southern California Üniversitesi’nde yapılan büyük bir literatür taramasında, araştırmacılar fareler üzerindeki çok sayıda çalışmanın verilerini bir araya getirdi. Sonuçlar, genç yaşlarda kalori ve yağ içeriği yüksek “Batılı diyetler” ile beslenmenin hafıza kapasitesinde düşme, anksiyete benzeri davranışlar ve diğer bilişsel problemler ile bağlantılı olduğunu gösterdi.

Daha önceki araştırmalara göre tüm bu sorunların; “Batılı diyetlerin” kilo, metabolizma ve genel sağlık üzerindeki kanıtlanmış etkilerinden tamamen ayrı olduğu düşünülüyor. Bu görüş, beslenmenin nörolojik sağlık ve gelişim üzerinde önceden düşünülene göre çok daha büyük bir etkisi olabileceğine işaret ediyor.

Genç yaşlarda kötü beslenme, yetişkinlikte olumsuz etki gösteriyor!

Literatür taramasında, farelerin gelişim döneminde Batılı diyetle beslenmesinin, kilo alımından bağımsız olarak anksiyete ve hafıza işlevinin olumsuz etkilenmesine yol açtığı belirlendi. Aynı zamanda bağımlılık benzeri davranışların da artma eğiliminde olduğu görüldü.

Literatür taramasının amacı, Batılı beslenmenin abur cubur, gazlı içecek ve diğer sağlıksız gıdaların bolca tüketildiği Amerikan tipi diyete geçişte köprü görevi görmesi.

Araştırmacılar, “Obezite ve metabolik bozukluğa yol açabilmesinin yanı sıra, Batılı tipte diyetler yaşam boyu daha kötü bilişsel performans sergilenmesiyle ilişkili. Batılı diyetler, özellikle hayatın ilk dönemlerinde, gelişim sırasında uygulandığında yetişkinlikteki bilişsel kabiliyet üzerinde olumsuz etki göstermektedir” diyerek çalışmayı özetledi.

Adamlar kibarlıklarından “Batılı tipte diyetler yaşam boyu daha kötü bilişsel performans sergilenmesiyle ilişkili” diyorlar. Ben daha anlaşılırını yazayım: Amerikan tipi beslenme aptallığa yol açıyor