GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Nüvit TOKDEMİR
YAZARLAR
13 Mayıs 2023 Cumartesi

100. yılda Atatürk'ü anlamak!

Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılını kutlarken, tarihi ne kadar biliyor; kurtuluş, kuruluş süreçlerinde yaşananlardan bugün hangi dersleri çıkarıyoruz?
Toplumsal olarak yaşadıklarını okuyup, anlayıp, gelecek kuşaklara; çocuklarımıza, torunlarımıza neler aktarabiliyoruz?

Geleceğe taşınabilecek değerleri önce bilmek, anlamak, özümsemek, bir yaşam biçimine dönüştürmek gerekiyor...

Cumhuriyeti, laikliği, aydınlanmayı kavramış bir toplumun, çağcıl, bilime açık bir yapıyla gelişmesini kavramış olarak geleceğe güvenle bakması olasıdır...

Ayrıştırılmış, çatışmalar yaşayan, kendisine sunulan değerleri koruma mücadelesine sürüklenmiş toplumların tarihsel geçmişlerinden ders çıkarmaları da bir ödev olmalı!

En azından kurucu, yönlendirici liderlerinden, sözlerinden ders almaları kaçınılmazdır!

100. yılı aşıp, yeni bir yüzyıla yüzünü dönen Türkiye'nin bu bağlamda Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, her önemli gün için söylediklerinden bugün için gerçekten değerlendirmesi gereken sözlerini yeniden ve yine sıklıkla okuyup, çağcıl yaklaşımlarla değerlendirmekte yarar var...

Ne anlatır bu sözler?

"Millet ve memleket adına ve hesabına tek başvurulacak yer burasıdır; yani yüksek meclisinizdir. Bu yasal hakkı, bu milli hakkı, bu doğal hakkı hiç bir sebep ve bahane ile ve hiç bir düşünce ile hiç bir kimseye ve hiç bir kurula terk edemeyiz." 

 "Demokrasinin tam anlamıyla ideali, milletin tümünün aynı zamanda idare eden durumda bulunabilmesini, hiç olmazsa devletin son iradesini yalnız milletin ifade etmesini ve göstermesini ister. Bundan dolayı demokrasi prensibinin en modern ve mantıki uygulanmasını sağlayan hükümet şekli cumhuriyettir. Cumhuriyette son söz millet tarafından seçilmiş meclistedir. Millet adına her türlü kanunları o yapar. Hükümete güven oyu verir veya düşürür. Millet vekillerinden memnun olmazsa belirli zamanlar sonunda başkalarını seçerler."

"Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz. Türk milletinin karakterine ve adetlerine en uygun idare, cumhuriyet idaresidir. Benim naçiz vücudum nasıl olsa bir gün toprak olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti ebediyen yaşayacaktır."

 "Küçük hanımlar, küçük beyler... Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı, bir bahtının aydınlığısınız. Memleketti asıl aydınlığa boğacak olan sizsiniz. Kendinizin ne kadar önemli, kıymetli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız."

"23 Nisan, Türkiye milli tarihinin başlangıcı ve yeni bir dönüm noktasıdır. Bütün bir düşmanlık dünyasına karşı ayağa kalkan Türkiye halkının, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni meydana getirmek hususunda gösterdiği harikayı ifade eder."

"19 Mayıs ulusal egemenliğin başlangıç günüdür."

"Bütün ümidim gençliktedir. Her kafanın anlamaktan aciz olduğu yüksek bir varlıktır gençlik."

"Rica ile merhamet dilenmekle bir millet ve devletin şeref ve istiklali kurtarılmaz. Türk milleti, gelecek nesiller için bunu unutmamalıdır."

Aydınlanma çağında, tarih çok şey anlatır...

O nedenle...

Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılında Atatürk'ün sözlerini doğru okumakta yarar var!