GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
16 Ekim 2023 Pazartesi 08:34

Zorlu'dan tarım arazilerine demir perde!

Zorlu Holding'in Aydın ve Manisa'daki jeotermal elektrik santrallerine ek olarak yapmayı planladığı güneş enerji santralleri ile ilgili son kararı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı verecek. Proje sahalarının büyük bir kısmı Türkiye'nin en verimli tarım arazileri arasında yer alıyor.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Zorlu Holding bünyesinde yer alan Zorlu Jeotermal Enerji Elektrik Üretimi Anonim Şirketi’nin Aydın ve Manisa'daki jeotermal elektrik santrallerine yanı başına inşa etmeyi istediği güneş enerji santralleri ile ilgili masaya yatıracak. 

Aydın'daki Kızıldere-III Jeotermal Enerji Santraline İlave Yardımcı Kaynak Faz-2 Güneş Enerji Santrali projesi 6 Kasım 2023 tarihinde ve Manisa'daki Alaşehir Jeotermal Enerji Santraline Yardımcı Kaynak Faz-2 Güneş Enerji Santrali projesi 17 Kasım 2023 tarihinde toplanacak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın İnceleme Değerlendirme Komisyonu'nda ele alınacak. 



KIZILDERE - III PROJESİ
Planlanan proje kapsamında 3 adeti Aydın ve 7 adeti Denizli il sınırlarında olmak üzere toplamda yaklaşık 78 hektarlık alana sahip 10 adet GES dikilmesi planlanıyor. 

477 milyon TL'lik proje kapsamında yılda 57.338.000 kWh enerji üretilmesi planlanıyor.  

GES poligon alanları yürürlükteki Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda “Tarım Arazisi” ve “Orman Alanı” (GES-3, GES-4 ve GES-6 alanlarının bir bölümü) olarak işaretlenmiş alanlar içerisinde kalıyor. 



ALAŞEHİR PROJESİ
Manisa'da ise Alaşehir'in Şahyar Mahallesi'nde 44,27 hektarlık alanda hayata geçirilmek istenen GES projesi için şirket  301 milyon TL bütçe ayırdı. Faz-2 GES projesi kapsamında her biri 545 Wp gücünde toplam 26 bin 964 adet panel dikilmesi planlanıyor. İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli onaylı Çevre Düzeni Planı’nda “Tarım Arazisi” niteliğinde alanlar içerisinde kalıyor.  GES dikilmesi planlanan alanlarda ise üzüm bağı bulunuyor.