GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
17 Ağustos 2023 Perşembe 09:23

Yurt ücretleri cep yakıyor… İzmir’de öğrencilerin barınma sınavı!

İzmir’de geçen yıl 35 bin ile 70 bin lira arasında değişen özel yurt fiyatları, bu yıl 65 bin lira ile 130 bin lira olarak uygulanacak. Ege Bölgesi Öğrenci Yurtları Derneği Başkan Yardımcısı Çeliker Gökçin, “İki kişilik oda fiyatı kişi başı, kahvaltı ve akşam yemeği dahil 95 bin lira. Dört kişilik odalar 75 bin lira. İzmir’de öğrenci evi bulmak hem zor, hem yüksek maliyetli hale geldi. Bu nedenle fiyatlarımızın makul olduğunu düşünüyorum” dedi.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ -   Yüksek öğrenimde 2023-24 eğitim öğretim yılı yerleştirmelerinin bir hafta içinde başlaması bekleniyor. Geçen yıllardan kayıtlı olan öğrencilerin önemli kesimi barınma sorununu kısmen de olsa çözerken, yeni kayıt yaptıracak öğrencileri sıkıntılı bir süreç bekliyor. Çünkü devlet yurtlarına giremeyen öğrenciler, bütçelerine uygun özel yurt aramaya başlayacaklar. Özel yurt fiyatlarının 65 bin lira ile 130 bin lira arasında değiştiği, bu rakamların günümüz şartlarında makul olduğu, yılbaşından sonra büyük bir ihtimalle artacağı ifade ediliyor.

GÖKÇİN: İKİ KİŞİLİK ODADA KİŞİ BAŞI FİYAT 95 BİN LİRA
Ege Bölgesi Öğrenci Yurtları Derneği Başkan Yardımcısı Çeliker Gökçin, geçtiğimiz eğitim öğretim yılında yine bu aylarda 35 bin ile 70 bin lira arasında değişen yurt fiyatlarının, döviz ve enflasyondaki artışın yanı sıra işletme giderlerindeki yükseliş nedeniyle arttığına dikkat çekti. Gökçin, en düşük fiyatın 65 bin, en yüksek fiyatın da 130 bin lira olduğunu açıkladı.

Başta Buca olmak üzere üniversitelerin olduğu ilçelerde öğrenci evi bulmanın pek mümkün olmadığına vurgu yapan Gökçin, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bu yılki fiyatlarımız 65 bin lira ile 130 bin lira arasında değişiyor. Verilen hizmete, odada kalacak öğrenci sayısına göre rakamlar değişkenlik gösteriyor. Mesela dört kişilik odada kişi başı ücretimiz 75 bin lira. İki kişilik oda fiyatımız 95 bin lira. Bu rakam, bazı işletmelerde 120 bin lirayı buluyor. Bazı yurtlarda tek kişilik odalar var; onların fiyatı da 105 bin lira ve 130 bin liraya kadar çıkıyor. Telaffuz ettiğimiz bu toplam rakamları, en fazla 10 taksit yapabiliyoruz. Bu rakamlara, sabah kahvaltısı ve akşam yemeği dahildir. Bu fiyatlarla ne kadar götürebiliriz, bilemiyoruz. Çünkü sadece kahvaltı ve akşam yemeğinin ham maliyeti öğrenci başına 4 bin 500 lira. Su zamlandı, elektrik, doğalgaz zaten yüksek tarifeden ödeniyor. Personel giderleri çok yükseldi. Bugün bir yurtta nereden baksanız 6 kişi çalışıyor. Eğer zamlar devam ederse, yılbaşında yeni bir fiyat düzenlemesine gidilir. Özetle, bugünkü rakamlar, son derece makuldur ve evde kalmanın maliyetinin altındadır. Mesela Buca’da en kötü evin kirası bile 8 bin lira. Biz özel yurt işletmecileri yeni eğitim öğretim yılına hazırız”

DEVLET, ÖZEL YURTLARA SAHİP ÇIKMALI
Ege Bölgesi Öğrenci Yurtları Derneği Başkan Yardımcısı Çeliker Gökçin, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın, özel yurtlara sahip çıkması gerektiğini söyledi. Devlet yurtlarında kalan bir öğrencinin yıllık maliyetinin ortalama 50 bin lira olduğuna vurgu yapan Gökçin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Devlet yurtlarında kalan öğrencilerin maliyeti 50 bin lira. Pek çok öğrenci devlet yurtlarında kendine yer bulamıyor. Dolayısıyla hiçbir öğrencinin yurtsuz kalmaması için, devletin özel yurtlara sahip çıkmasını, kendi yurtlarındaki maliyet tutarı olan 50 bin lira özel yurtlara ödeyerek buralarda öğrencilerin kalmalarını sağlamasını, kalan 25 bin lirayı da öğrencinin ödemesini öngörüyoruz. 25 bin liralık ödeme, öğrenciye, veliye zor gelmez. Böylece hem özel yurtlar korunmuş, özel yurtlara destek sağlanmış, hem de öğrencilere katkı konmuş olur. Öğrencinin barınma sorununun çözümünü bu şekilde kolaylaştırmak mümkündür.”

İZMİR’DE YURTLAR TOPLAM 30 BİN YATAK KAPASİTESİNE SAHİP
İzmir’de Gençlik ve Spor Bakanlığı’na ait Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı yurtların 18 bin yatak kapasitesine sahip olduğu, özel yurtların da 12 bin yatağa ulaştığı öğrenildi. İzmir’de 40 özel yurt faaliyet gösterirken, toplam 1000 yataklı Bornova, Buca, Bayraklı, Narlıdere, Karabağlar, Balçova ve Karşıyaka belediyelerinin açtığı öğrenci yurtları da hizmet veriyor.