GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
7 Mart 2024 Perşembe 14:26

Yorgancılar ‘kayıpları düşünmek bile istemiyorum’ dedi… İzmir'deki okullar yenilenmeli!

İş dünyası buluşmasında konuşan EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye seslenirken “İzmir’in okulları çok eski tarihte yapılmış. Bu okullarda yaşanacak deprem sonrası kayıpları düşünmek bile istemiyorum. Deprem bölgesinde yapılan okullarımız kadar İzmir'deki okulların yenilenmesi de o kadar önemli” dedi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir İş Dünyası, İzmir Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde bir araya geldi. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki de toplantıya katılım sağladı.

Buluşmaya Özhaseki ve ev sahibi İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener’in yanı sıra; İzmir Valisi Süleyman Elban, Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, AK Parti Gençlik Kolları Genel Başkanı ve İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan, MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ile çok sayıda iş insanı katıldı.

İlk olarak kürsüye çıkan EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, Bakan Özhaseki'ye çağrıda bulundu.

Sözlerine bir çok adımın atılması gerektiğini belirterek başlan Yorgancılar, “ Küresel ekonomideki gelişmeleri konuşurken, özellikle son birkaç yıldır siyasetin, ekonomik konuların dışında iklime, doğal afetlere her geçen yıl daha çok vurgu yapıyoruz, yapmak zorunda kalıyoruz. Dünya Ekonomik Forumu tarafından açıklanan 10 yıl içinde olası risklerin ilk 5’inin dört tanesi iklim değişikliğine ilişkin konuları içeriyor. AB’yi Avrupa Yeşil Mutabakatı hazırlığına iten ve ülkeleri bir dönüşüm sürecine zorlayan sebeplerin önemli bir kaynağı da bu gelişmelerdir. O nedenle, dünyanın içinden geçmekte olduğu bu değişim ve dönüşüm sürecinde en kritik bakanlıkta görev yapmaktasınız. Sorumluluğunuz çok fazla. Ancak, somut atılan/atılacak adımlarla da bir o kadar riskleri en aza indirerek yaratacağınız fayda da çok fazla. Allah yardımcınız olsun” dedi.
 
TEK BAŞIMIZA BAŞARAMAYIZ
Yeşil dönüşümün önemine vurgu yapan Yorgancılar, “Sanayide sürdürülebilirliğin sağlanması adına birkaç konuyu paylaşmak istiyorum. Öncelikle yeşil dönüşüm sürecinde; gerek kamuda gerekse özel sektörümüzde büyük bir gayret söz konusu. Son açıklanan “Türkiye Yeşil Sanayi Projesi”ni özel sektörümüz için bir fırsat olarak görüyorum. Bu ve benzeri finansal destekler; %99’u KOBİ olan ve yüksek enflasyonun da tetiklediği ciddi maliyet sorunları ile baş etmek zorunda kalan firmalarımız için çölde vaha gibi. Benzer finansal desteklerin artması geçişi kolaylaştıracaktır. Kuralları değişen bu yeni dünyaya uyum sağladığımız sürece, ayakta kalabileceğiz. Bunu firmalarımız tek başına başaramaz. AB Yeşil Mutabakat kapsamında firmalarımız ihracatta karşılaşabileceği sorunların farkında. Ancak, enerji yoğunluğu yüksek sektörlere ürün ve hizmet tedariki sağlayan küçük ölçekli sanayicilerimizin de hazırlanması son derece önemlidir.  Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması kapsamında vergilendirmelerin başlayacağı 01 Ocak 2026 tarihi sonrasında Türk sanayisinin ağır vergilendirmeler ile karşı karşıya kalmaması amacıyla; Ticaret Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı işbirliğinde, regülasyon kapsamında yer alan ürünlerin hangi tesisler tarafından üretildiği, üretim ve ihracat miktarları gibi kritik bilgilerin tespit edilmesiyle sektörel analizlerin yapılması gerektiği görüşündeyiz. TOBB olarak da, sera gazı emisyonlarının hesaplanması için Karbon Platformunu açtık. Bu yönde çalışıyoruz. “Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması”, üretimin önünde bir engelmiş gibi görünmekle birlikte, uyum sürecinin hızlı olması yeni ticaret sistemini Türk sanayicimizin lehine çevirmek mümkündür. Bu amaçla, Bakanlığımızın başta üyelerimizin kurumsal karbon ayak izi hesaplamalarını yapabilmeleri ve çıkan sonuçlara göre emisyon azaltım çalışmalarına başlayabilmesi için yönlendirici ve destekleyici olması önem arz etmektedir” dedi.
 
SATIN AL KULLAN AT DEVRİ BİTTİ
Sektörel olarak da konuşan Yorgancılar, “Diğer yandan, Bakanlığımızın sektörel olarak dekarbonizasyon yol haritalarını oluşturması ve bizleri yönlendirmesi de büyük fayda sağlayacaktır. Artık daha az atık üretenin, atığı geri dönüştürerek tekrar kullananın bir adım öne geçtiği bir dönemdeyiz. Ve hatta artık bilinçli tüketici de; doğa dostu firmaları, ürünleri ve hatta ülkeleri tercih eder noktadadır. Dünyada, satın al-kullan-at devri artık bitti. Geri dönüşüme katkı sağlamak adına vatandaşı teşvik ederek ödüllendiren bir sistemin oluşturulmasını, endüstriyel simbiyozun kapsamının genişletilerek teşvik edecek düzenlemelerin hayata geçirilmesini döngüsel ekonomiye geçiş adına çok önemsiyoruz. Ege Bölgesi Sanayi Odası olarak bizler de 1985 yılında kurulan Odamız Çevre Çalışma Grubumuz ile bu farkındalığa sahip olduk ve dönüşüme uyum sağlamaya çalışıyoruz. Atıkların Geri Kazanılması Sanayi meslek grubunda 90’ın üstünde üyemiz var. Türkiye’de bir ilke imza atarak, İzmir’de Atık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması yönündeki girişimlerimizi kararlılıkla sürdürüyoruz. Henüz yer bulamadık. Ancak, atıkların kaynağında yönetilmesinin sağlanması amacıyla gerek belediyelerin imar planlarında, gerekse Organize Sanayi Bölgelerinin ilgili planlamalarında mutlaka atık sektörüne de belirli oranlarda yer verilmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

KARARLI, TUTARLI VE SABIRLI OLMALIYIZ 
“Diğer bir önemli konumuz deprem. Ülkemiz de İzmir de ciddi bir deprem riski ile karşı karşıya. 1 yıl önce yaşadığımız acıyı unutmak mümkün değil. Giderek daha kritik olan çevre konularının ağırlığı ve yoğunluğunu dikkate aldığımızda, doğal afetlere odaklanan bir Afet Bakanlığı’na ihtiyaç olduğu inancındayım. “Deprem öldürmez, bina öldürür” gerçeğini neden her depremde test etmek zorundayız? Depremde başarı sağlamış ülke örneklerinden neden ders alamıyoruz? 5 şiddetinde dahi yüreğimiz ağzımızda. Evet, dirençli kentler kurmak için kaybedecek vaktimiz ne yazık ki yok. Geleceğimizi şekillendirecek en önemli konulardan biri de su kaynaklarımızın azalıyor olmasıdır. Sıcak savaş, ticaret savaşları derken “su savaşları” bugün bize uzak geliyor gibi görünse de, uzmanların raporlarında temel konu. 2050 yılında dünya nüfusunun %40'ının su sıkıntısı çekmesi gündemde iken, tarımsal ürün seçiminden, atıksuyun geri dönüştürülmesine kadar ekonomik büyümeyi de etkileyecek birçok alanda bugünden etkin hamlelere ihtiyaç duymaktayız. Kuşkusuz ki, doğa olaylarının gerçekleşmesini engelleyecek doğa üstü güçlere sahip değiliz. Ancak, atacağımız somut adımlarla, yıkıcı etkilerini yönetebiliriz. Bilim de, kaynaklarımız da bunun üstesinden gelmemizi sağlayacak yeterliliktedir. Vatandaştan en üst makama kadar kararlı, tutarlı ve sabırlı bir tutum sergilemeliyiz.”

OKULLAR YENİLENMELİ
“Bu konuları değerlendirmelerinize arz ederken, üyelerimizin daha detaylı konularını bir dosya olarak sizlere ayrıca takdim edeceğiz. Hassasiyetiniz ve anlayışınız için teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum.  İzmir’in okulları çok eski tarihte yapılmış. Bu okullarda yaşanacak deprem sonrası kayıpları düşünmek bile istemiyorum. Deprem bölgesinde yapılan okullarımız kadar İzmir’deki okulların yenilenmesi de o kadar önemli.”