GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
7 Mart 2024 Perşembe 11:58

Köylülerden yeşil zafer... Bakanlık'tan çimento devine veto!

Çimentaş Şirketi’nin Menderes’teki ormanlık alanda açmak istediği patlatmalı taş ocağı projesi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan veto yedi. Karakuyu köylüleri de projeye karşı çıkıyordu.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir Çimento Fabrikası Türk Anonim Şirketi’nin (ÇİMENTAŞ) İzmir sınırlarında açmak istediği kalker ocağı ile ilgili kararını verdi.

Proje tanıtım dosyasını inceleyen Bakanlık İnceleme Değerlendirme Komisyonu projenin ÇED sürecini sonlandırdı.  İptalin ana gerekçesi ise mevzuata uygun olmaması gösterildi.


Bakanlık tarafından yapılan duyuruda “İzmir İli, Cumaovası (Menderes) İlçesi, Karakuyu Mahallesi Mevkiinde İzmir Çimento Fabrikası Türk Anonim Şirketi Çimentaş tarafından yapılması planlanan "RN.86756 (ER: 3350751) II.A GRUBU MADEN (KALKER) OCAĞI" projesi ile ilgili ÇED Yönetmeliği’nin 8. maddesi gereğince başlatılmış olan ÇED süreci aynı yönetmeliğin 5. maddesinin ikinci fıkrasının a bendi kapsamında sonlandırılmıştır.” ifadeleri yer aldı.

PROJE HAKKINDA
ÇED raporuna göre şirket Menderes Karakuyu köyü yakınlarındaki 59,6 hektarlık ocak alanında 2 milyon ton kapasiteli kalker çıkarılması planlanıyordu.



İzmir Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda ormanlık alanda kalan taş ocağı için en az 37 yıl ömür biçilmesi de dikkat çekmişti. Yine ocak alanının yanı başında tarım arazileri de yer alıyordu ve en yakın konuta olan uzaklığı ise 760 metre olacaktı.

Projeye izin verilse yılda 96 patlatma işleminin yapılacağı ocak sahasında saatte 67 kilogramdan fazla toz havaya karışacaktı.


(Fotoğraflar: Eda Aktaş)

Proje sahası aynı zamanda aynı zamanda Küçük Menderes Havzası sınırlarında da yer alıyor.

Projenin halkın katılımı toplantısı köylülerin tepkilerinden dolayı yapılamamıştı.