GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
7 Şubat 2021 Pazar 11:48

‘Yerli üretim’ aldatmacası… ‘Çiğdem mi çekirdek mi’ kavgasında kazanan İspanyollar!

İzmirlilerin çiğdem olarak ısrar ettiği ancak ülkenin önemli bir bölümünün çekirdek olarak kabul ettiği çiğdemlerin satışının yapıldığı büyük marketlerde İspanya ve Arjantin menşeili ürünler yaygın olarak satışı başladı. Alış veriş yapan vatandaşların aldıkları ürünlerin bilgilerine muhakkak bakılması uyarısı yapılıyor.  

Menduha Ceylan/EGEDESONSÖZ- Her eve ve her sofraya giren, misafirliklerin vazgeçilmez gıdası olan kuruyemişlerin satışında marketler büyük aldatmaca yapıyor. Son dönemde Menşei İspanya, Arjantin ve Çin olan ülkelerin çiğdemleri Türkiye'de "yerli üretim" adı altında satılıyor. Firmalar, ithal ürünlerin paketlemesini Türkiye'de yaparak  etiketine "yerli üretim" yazıyor ve vatandaşı kandırıyor. Not olarak ise “İspanya’dan ithal edilen hammadde ile Türkiye’de üretilmiştir” deniliyor. Paketler üzerindeki ürün bilgisini okuyan vatandaşlar ise şaşkına dönüyor.

Dolgun ve daha iri görünmesi sebebiyle vatandaşı cezbeden çiğdemin ithal edilen ülkede ne şartlarda üretildiği ise bilinmiyor. Diğer yandan ucuz çekirdek ithalatı sebebiyle de ayçiçeği üretiminde büyük rekolte düşüşü yaşandı. Yaşanan üretim sorunu sebebiyle de Ayçiçek yağında üretiminde meydana gelen düşüş zam olarak vatandaşın cebine yansıdı.