GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
2 Haziran 2023 Cuma 12:41

Vize krizi ihracatçılara sıçradı!

Son günlerde gündemden düşmeyen Türk vatandaşlarının vize alma sıkıntısı ihracatçıları da olumsuz etkiliyor.  Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş konuyla ilgili, "Yoğunluk hep vardı ancak vize için hiç bu kadar beklemiyorduk. Dilerim yakın zamanda çözülür. Yoksa bu sıkıntı hazır giyim sektörünü yoracaktır. Kafamızı bu soruna yormamalı; işimize, pazarlamamıza bakmalıyız. Bir de yurt dışına nasıl çıkacağız diye düşünürsek vay halimize” dedi.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Geçtiğimiz yıl başlayan ve seçimlerin ardından sayısı artan Schengen vizesi alma sıkıntısı hem vatandaşları hem de ihracatçıları olumsuz yönde etkiliyor.  Randevular ileri tarihe verilirken, vizeye başvurabilenlerin onay süreci uzuyor. Başvurusu reddedilenlerin sayısı hızla artıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip  Erdoğan’ın TOBB Genel Kurul’da gerçekleştirdiği konuşmasında Türk vatandaşlarının yaşadığı vize krizine değinerek,  durumu 'siyasi şantaj' olarak nitelemiş ve "vize sorununu en kısa sürede hal yoluna koyacağız" ifadesini kullanmıştı.

İhracat yapan iş insanları ise kara kara düşündürüyor.  Özellikle bire bir temasın yoğun olduğu hazır giyim sektörü işverenlerinin ve ihracatçılarının akıllarında önümüzdeki aylarda gerçekleştirilmesi planlanan uluslararası hazır giyim fuarlarına gidip gidemeyeceğine dair soru işaretleri var.

PANDEMİDEN SONRA KANAYAN YARAMIZ HALİNE GELDİ
Egedesonsöz’e konuyla ilgili olarak değerlendirme yapan Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, “Vize sıkıntısı pandemiden sonra kanayan yaramız haline geldi. Ancak son dönemde bu sıkıntı ayyuka çıktı. Uzun süreli vizesi olanlar da süresi bittikçe yeni randevu alamıyor. Çözülmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu sorunu her platformda dile getiriyorum” dedi.

YOĞUNLUK HEP VARDI ANCAK VİZE İÇİN HİÇ BU KADAR BEKLEMİYORDUK
Hazır giyim ihracatının bire bir temas ve diyalog ile sürdüğünü kaydeden Başkan Sertbaş, hafta içinde gerçekleştirilen TOBB Genel Kurulu’nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ilettiklerini belirterek “İhracatta diyalog olmazsa olmaz. Yeşil Pasaport en büyük silahımız ancak sayısı da sınırlı… Muhtemelen pasaportu olanlar her yere koşturacaklar.  Fuarlara bir kişi ile gidemeyiz. Aynı anda bir- iki fuara da gidebiliyoruz. Temmuz ayında da bu anlamda yoğunluk var. Geçtiğimiz gün bu sorun TOBB Genel Kurulu’nda Cumhurbaşkanımıza iletildi. Neden böyle bir aksama olduğunu bilemiyoruz ama çözülemeyeceğini düşünmüyoruz, çözülecektir. Yoğunluk hep vardı ancak vize için hiç bu kadar beklemiyorduk. Dilerim yakın zamanda çözülür. Yoksa bu sıkıntı hazır giyim sektörünü yoracaktır.  Fuarlarda herhangi bir iptal ya da erteleme söz konusu olmaz. Kafamızı bu soruna yormamalı; işimize, pazarlamamıza bakmalıyız. Bir de yurt dışına nasıl çıkacağız diye düşünürsek vay halimize” şeklinde konuştu.