GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
2 Haziran 2023 Cuma 09:56

İklim değişikliği inciri vurdu... Rekoltede tehlike!

Aydın ve İzmir’de incir bahçelerinde ilekleme dönemi başladı. Konu ile ilgili olarak konuşan Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar, “İklim değişikliği incirde ilekleme döneminde tozlaşmama riskine neden oluyor. Bizde şu dönem pazarlarda incirlerin satılması gerekiyordu. İlek satışı da maalesef başlamadı. İncirin 25 kuruş boyutunda olgunlaşması gerekir. Kırağı ve soğuğun etkilerinden birisi de meydana gelecek sürgün sayısında yarıdan daha çok azalma var. Bu durum rekolte düşüşüne neden olacak” dedi.

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- Yaklaşık 6,5 milyon incir ağacı varlığı ile Türkiye'de toplam üretimin yüzde 65'ini karşılayan Aydın'da, incir meyvesinin tozlaşmasını sağlayan ilekleme dönemi başladı.

Erkek incir ağaçlarının dallarında olgunlaşmaya başlayan meyve, dişi incir ağaçlarının döllenmesinde kullanılıyor. İncirde meyvenin tutup gelişebilmesi için ilek meyvelerindeki çiçek tozları, incir sineği ve incir arıları veya üreticiler tarafından incire taşınıyor. İlek meyvelerinin dişi incir ağaçlarına asılması işlemine ilekleme deniyor. 

Ege Bölgesinde, aşırı yağışların yaşandığı geçtiğimiz hafta ilekleme döneminde tozlanma etkisinin rekolteye etkisini Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar anlattı.

Yağmurlarda döllenmenin yapılamadığını kaydeden Başkan Özdamar, “Üreticiler, ilekleme yağmur ilişkisini doğru bir biçimde ortaya koymalılar. Yağmur yağarken ilekleme yapıldığında arıcıklar uçup ilek içerisinden çıkıp incirlere ulaşıp polen taşıyamazlar. Genellikle yağmurlar öğleden sonra yağdığı için sabah erken saatlerde atılan ileklerde bu olumsuzluklarla karşılaşma riski daha düşük olur” dedi.

NAZİLLİ'DE YÜZDE 70'E VARAN DÜŞÜŞ OLUR
İklim değişikliklerinin taze incirleri etkilediğini ifade eden Özdamar, “ Aydın’ın doğu bölgesinde geçtiğimiz Nisan ayı başlarında soğuklar oldu, bunun yanında kırağı oluştu. Dolayısıyla, taze incir filizlerinin donmasına, kurumasına neden oldu. İleklerde geçen yıllarda bu dönemde ilk ilekleri atıyorduk. 27 Mayıs ile 7 Haziran arasında atardık. İncirlerin olgunluk dönemi çakışmıyor. İncirlerin içerisine giren arıcıkların tozlaşmayı sağlaması gerekiyor. Bu olmadığı takdirde incirde yüzde 50 oranında dökülme olur. Yaşadığımız bu olumsuzluk Nazilli’nin yüksek kesimlerinde yüzde 70 oranında düşüşe neden olur. Nazilli incirde Türkiye’de en büyük üretimi yapan ilçemiz. Bu durumu etkileyecektir. İncirin doğal döngüsü ilekleme şu anda gerçekleşiyor. Bizde şu dönem pazarlarda incirlerin satılması gerekiyordu. İlek satışı da maalesef başlamadı. İncirin 25 kuruş boyutunda olgunlaşması gerekir. Kırağı ve soğuğun etkilerinden birisi de meydana gelecek sürgün sayısında yarıdan daha çok azalma var. Rekolte düşüşüne neden olacak. Bu dönem sıcak olursa kalite konusunda artış olur ancak meteoroloji yağışların yeniden geleceğini belirtiyor. Geceleri de hala serin. Tozlaşmama tehlikesi büyük oranda ortaya çıkacak” şeklinde konuştu.