GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
9 Temmuz 2021 Cuma 11:45

Üç ilçe veto yedi... 'K Planı' krizi!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin çağrısı sonrası Mevcut Durumu Korunacak alan yani 'K' alanların belirlenmesi için ilçe belediyeleri hazırlıklara başlamış ve Bornova, Karşıyaka ve Gaziemir Belediyeleri de ilçesinde bulunan alanlar ile ilgili çalışmalarını tamamlayıp İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne sevk etmişti. İmar ve Bayındırlık – Hukuk –  Kentsel Dönüşüm – Deprem ve Afet Komisyonu, tarafından incelenen Bornova, Karşıyaka ve Gaziemir Belediyesi'nin plan önerileri ise komisyonlar tarafından ' sosyal ve teknik altyapı alanları yönünden yetersiz' olduğu gerekçesi ile oy birliği ile reddedildi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir'de 30 Ekim günü yaşanan ve 117 vatandaşın hayatını kaybetmesine neden olan 6,9 şiddetindeki deprem sonrası kentsel dönüşüm çalışmalarında depremden etkilenen vatandaşların konutlarını yenileme sürecinde mağdur olmaması için İzmir Büyükşehir Belediyesi ilçe belediyelere 'Mevcut Durumu Korunacak alan' yani 'K' alanlarını belirleme talimatı vermişti.

Birçok ilçe belediyesi 'K' sınırlarını Büyükşehir'e gönderirken, Bornova, Karşıyaka ve Gaziemir Belediyesi de ilçe sınırlarındaki bazı alanlar için belirlediği 'K' planlarını Büyükşehir'e sevk etmişti.

Üç ilçe tarafından gönderilen planlar ile ilgili talebini inceleyen İmar ve Bayındırlık – Hukuk –  Kentsel Dönüşüm – Deprem ve Afet Komisyonu, belediyelerin taleplerini reddetti.  

'YENİDEN ETÜT EDİLMELİ'
Talepleri inceleyen ilgili komisyonlar, ruhsatlı olarak yapılaşmasını büyük oranda tamamlanmış, planlı ve sağlıklı kentsel mekânların oluştuğu yürürlükteki imar planı kararlarının genel olarak korunması öngörülen alanları kapsaması gerektiği belirtildi. Komisyon raporlarında ayrıca önerilen alanların sınırının yol, otopark, yeşil alan vb. kamusal alanların yetersiz olduğu ilgili tanıma uygun olmayan bölgeleri de içerdiği tespit edilmesinden kaynaklı, sosyal ve teknik altyapı alanları yönünden yetersiz olan bu bölgelerde gerekli analizlerin ardından ada bütününde yapılacak kitle etüdü ve kentsel tasarım çalışmaları doğrultusunda revizyon planlarının yapılabileceği göz önünde bulundurularak “Mevcut Plandaki Durumu Korunacak Alanlar (K)” sınırı ve plan notu önerisinin, söz konusu usul ve esaslar doğrultusunda ve belirtilen süre içerisinde yeniden etüt edilerek hazırlanması gerektiği gerekçesi ile talebi oy birliği ile üç ilçeye iade etme kararı alındığı belirtildi.