GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ege
11 Haziran 2024 Salı 11:45

Turistik ilçede sevindiren iptal kararı!

Balıkesir Ayvalık’ta yer alan Doğuş Pirina Fabrikası’nın, Ayvalık Belediyesi ve Ayvalık Tabiat Derneği tarafından açılan dava sonucunda çevre izin ve lisans belgesi iptal edildi.

EGEDESONSÖZ -  Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde faaliyet gösteren Doğuş Pirina Fabrikası’nın çevre izin ve lisans belgesi iptal edildi. Balıkesir 2. İdare Mahkemesi’nde Ayvalık Belediyesi ve Ayvalık Tabiat Derneği tarafından açılan lisans iptal davası sonuçlandı.

Ayvalık Tabiat Derneği, dava sonucunu sosyal medya hesaplarında paylaşarak şu ifadelerle duyurdu:

“Bahçelerimiz pirina değil, çiçek koksun diye mücadele ettik, başardık!Doğuş Pirina Fabrikası çevre izin ve lisans belgesinin iptali istemiyle Balıkesir 2. İdare Mahkesi’nde Ayvalık Belediyesi’nce açılan ve Ayvalık Tabiat Derneği adına müdahil olduğumuz davayı kazandık. Ayvalık Belediye Başkanı Sn. Mesut Ergin’e, Av. Canan Yılmaz’a ve gönüllü avukatımız Filiz Sonsuz’a çok teşekkür ediyoruz...”

NE OLMUŞTU?
Bursa Bölge İdare Mahkemesi, Ayvalık Belediyesi tarafından açılan ve Ayvalık Tabiat Derneği’nin de müdahil olduğu davayı reddeden Balıkesir 1. İdare Mahkemesi'nin kararını bozarak davanın yeniden görülmesine hükmederek üst mahkemeye yapılan itiraz kabul edilmişti.

Ayvalık Belediyesi’nin karara karşı yapmış olduğu istinaf başvurusu Bursa Bölge İdare Mahkemesi 3. İdari Dava Dairesi’nin kabul edilmiş ve Doğuş Pirina Yağ ve Yağlı Maddeler Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye ait çevre izin ve lisans belgesinin çevre ve insan sağlığı yönünden tehlike yaratıp yaratmadığı, bu haliyle işletmenin faaliyette bulunmasının Çevre Kanunu hükümlerini ihlal edip etmediği hususlarında uzman bilirkişilerle keşif ve bilirkişi incelemesi yapıldıktan sonra kararın hukuka aykırı olduğu gerekçesi ile kararın kaldırılmasına karar verilmişti. Dosyada keşif ve bilirkişi incelemesi yapılarak yeniden yargılama yapılacağı ifade edilmişti.

HAVUZ PATLAMIŞTI
İzmir - Çanakkale yolu Ayvalık sapağında bulunan pirina fabrikasında 15/12/2020 tarihinde pirina havuzunun istinat duvarının patlaması ve yıkılması sonucunda pirina malzemelerinin Çanakkale - İzmir karayoluna akmıştı. Bu akan atık suların Nikita Deresine tahliye edilmesi yaşanan çevre katliamının etkisini arttırırken olayla ilgili Ayvalık Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturmada yaptırılan bilirkişi incelemesi işletmedeki pirina bertaraf yönteminin ve havuzların uygun olmadığını ortaya koymuştu. Şirketin çevre izin lisansının iptali davası Balıkesir 1. İdare Mahkemesi tarafından reddedilince dosya İstinaf Mahkemesi’ne taşınmıştı.