GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
17 Haziran 2023 Cumartesi 09:48

Tüketici derneğinden yaş sınırına ‘hayır’ çağrısı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde yer alan indirimli öğrenci ulaşım kartına yaş sınırı getirilmesi ile ilgili değerlendirmede bulunan TükoDer İzmir Şube Başkan Yardımcısı Tamer Gören ulaşımın önemli bir harcama kalemi olduğuna dikkat çekerek Büyükşehir meclis üyelerine hayır oyu kullanma çağrısı yaptı.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’ne verilen önerge ile ESHOT, İZBAN, vapur, metro gibi ulaşım araçlarında öğrencilere uygulanan indirime yaş sınırı getirilmesi gündeme gelmişti.  Ulaşım Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan gündem maddesine göre 26 yaşından gün almış ve öğrencilik hakkı devam eden vatandaşlar önerinin kabul edilmesi halinde ilk binişe 3 TL yerine, ‘öğretmen-60 yaş’ tarifesi olan 7 lira 56 kuruştan kullanması önerildi. Hukuk-Plan ve Bütçe-Ulaşım komisyonlarına gönderilen önergenin önümüzdeki ay Büyükşehir Meclisi’ne sunulması bekleniyor.

Tüketiciyi Koruma Derneği (TükoDer) İzmir Şubesi, öğrenci kartına getirilmesi planlanan yaş sınırını Egedesonsöz’e değerlendirdi. Şube Başkan Yardımcısı Tamer Gören, Büyükşehir Belediyesi Meclis üyelerine çağrıda bulunarak ‘hayır’ oyu kullanmalarını talep etti.

İSTANBUL’DA VETO, ANKARA’DA 27 YAŞ
Bir çok Büyükşehir Belediyesi’nde indirimli öğrenci kartına yaş sınırı getirilmesi konusunda farklı uygulamalar yapıldığını kaydeden Gören “Benzer bir öneri 2022 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından reddedilmişti. Bursa’da yaş sınırlaması kaldırılmıştı. Ankara Büyükşehir Belediyesinde ise örgün öğretimde yaş sınırı olmaksızın Açık Lise ve Açık Öğretim öğrencilerinde 27 yaş şartı getirilmiştir.” dedi.



‘ULAŞIM ÖNEMLİ BİR KALEM’
İzmir’in bu konuda öncü olması gerektiğini dile getiren Gören “TükoDer olarak; “Evrensel Tüketici Haklarının birinci basmağı olan “Temel Gereksinimlerin Karşılanması Hakkı” çerçevesinde değerlendirme yapmamız gerekiyor. Yüksek enflasyon etkisiyle halkın gerçek gündemi içerisinde yer alan hayat pahalılığı; beslenme, barınma, ulaşım giderlerini olumsuz yönde etkilemiştir. Öğrencilerimizin, öğretim yaşamı içinde yer alan ulaşım masrafları oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Devletimizin ve dolayısı ile belediyelerimizin yurttaşı önceleyen uygulamaları benimsemesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda İzmir’in öncü olmasını arzu ederiz. Belediye meclisi üyelerimizin de benzer bir düşünceyle hareket ederek, indirimli öğrenci kartlarında yaş sınırı uygulamasına HAYIR demesini bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.