GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Dünyadan
10 Temmuz 2018 Salı 14:56

Tayland'da mutlu son! 12 çocuğun tamamı kurtarıldı!

Tayland’da 23 Haziran'dan beri mağarada mahsur olan ve henüz kurtarılmamış 4 çocuk ile antrenörleri için kurtarma operasyonu başladı. Gelen son dakika bilgisine göre, 12'inci çocuk da kurtarıldı.

Tayland'da mağarada mahsur kalan çocuklar için kritik saatler başladı. İki haftadır mahsur kalan 12 çocuktan 8'i geçtiğimiz günlerde kurtarıldı. Bugün de mağarada kalan son 4 çocuk ve antrenörleri için kurtarma operasyonu başlatıldı. Chiang Rai Valisi Narongsak Osatanakorn kurtarma operasyonunun yerel saatle sabah 10.00'da başladığını bildirdi.

Gelen son dakika bilgisine göre, mağaradaki 12 çocuğun tamamı ve antrenörleri kurtarıldı.
Bugüne kadar kurtarılan çocukların sağlık durumlarının iyi olduğu bildirildi. İki çocuğun akciğer iltihabının da tedavi edildiği bildirildi.  Kurtarma operasyonu için çocuklar 4 ayrı gruba ayrılmış, ilk grupta 4 çocuğun yer alacağı, diğer grupların ise 3'er kişilik olacağı, çocukların antrenörünün de son grupta yer alacağı belirtilmişti. 

Mağara içindeki dar geçitlerde her çocuğa iki dalgıç eşlik ediyor. Dalgıçlardan birisi çocuğu arkasından yüzerken, diğer dalgıç çocuğun önünden yüzerek çelik bir halatla çocuğa kılavuzluk ediyor. Dalış maskesi takılan çocuklar oksijen tüpü taşımıyor ve dalgıçın sırtındaki tüp yardımıyla nefes alıyor. 

Dalış eğitimi olmayan ve bir kısmı yüzme bilmeyen çocukların, profesyonel dalgıçların bile birkaç saatte geçebildiği sel sularıyla kaplı bu geçit ve galerilerden çıkarılmasının büyük risk taşıdığı ifade ediliyordu.

11 ila 16 yaşlarındaki 12 çocuk ile 25 yaşındaki antrenörleri, 23 Haziran'da Tham Luang Nang Non mağarasına yaptıkları gezide mağaranın girişinin sularla kapanmasının ardından içeride mahsur kalmıştı. Kayıp grup, mağarada 9 gün süren arama çalışmalarının ardından bulunmuş ancak mağaranın bu bölümünün yağmur sularıyla dolması nedeniyle dışarı çıkarılamamıştı.(Habertrük)

 

Geçtiğimiz günlerde çocukların yanına giden profesyonel bir dalgıç su altında oksijensiz kalarak hayatını kaybetmişti.