GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
5 Şubat 2022 Cumartesi 16:39

Taşkın'dan hükümete İzmir eleştirisi: Cumhurbaşkanı istiyor, genel başkan kimliği engelliyor!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin sosyal yardımlar konusunda övgüyle bahseden CHP Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Taşkın, "Büyükşehir'in sosyal politikalarını yakından izliyorum. En doğru yerlere irtibat yerleri açarak yardımları götürüyorlar. Sadece İzmir'de değil tüm Türkiye'de bizim belediyelerimiz sosyal yardımlarını 3 katına çıkardı" ifadelerini kullandı. Hükümete de eleştirilerde bulunan Taşkın, "İzmir 340 milyon dolar destek aldı; Cumhurbaşkanı imzalamak istiyor, AKP genel başkanı engelliyor." dedi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Cumhuriyet Halk Partisi Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Taşkın, CHP İzmir İlçe Başkanlarının katılımıyla, CHP İzmir İl Başkanlığı'nda basın açıklaması düzenledi.

MUHALEFETİN YELKENLERİNİ ŞİŞİRİYOR
İzmir'de sosyal yardım politikalarını yakından takip ettiğini vurgulayan Taşkın, iktidara da yapılan engellemeler üzerinde uyarılarda bulunurken şu ifadeleri kullandı:

"Büyükşehir'in sosyal politikalarını yakından izliyorum. En doğru yerlere irtibat yerleri açarak yardımları götürüyorlar. Sadece İzmir'de değil tüm Türkiye'de bizim belediyelerimiz sosyal yardımlarını 3 katına çıkardı. Bir algı vardı CHP gelirse yardımlar kesilir diye ancak bunun doğru olmadığını gördük. İzmir'de de ciddi bir başarı var bunun oy oranlarımıza yansıyacağını düşünüyorum. İzmir'in farkı var, daha fazla sosyal yardımlaşmanın içinde. İzmir toplumu uzun yıllar bizim partilerimiz tarafından yönetildiği için demokrasi kültürü oluşmuş durumda. Nispeten karşılaştırma yaptığımız İzmir toplumunu belediyeler ile ilgili bilince sahip olması denetim mekanizması oluşturuyor. İktidarın kendi belediyesine yolsuzluk açısından bakmaması ancak bizim belediyelerimize bakması aslında disiplinize olmamızı sağlıyor. Bütün ölçümlerde belediyelerimiz göreve geldiği yerlerde oylarını koruyor hatta artırıyor. Bir dönem cumhurbaşkanı atanmışlar seçilmişleri çalıştırmıyor diyordu ancak bugün bunu kendisi yapıyor. İzmir 340 milyon dolar destek aldı Cumhurbaşkanı imzalamak istiyor, AKP genel başkanı engelliyor. Bu örnek bile mevcut sistemin ultra merkeziyetçi ve vesayetçi olduğunu gösteriyor. Bugünkü iktidar tam anlamıyla vesayetçi bir sistem kurmuştur. Türkiye'de toplum; bu tarz eğilime girenleri sandık yoluyla cezalandırılmıştır. Bizim belediyelerimiz önlerine konulan engellere rağmen yolunu bulup çalışıyorlar. Mağdur ediliyorlar ancak çalışıyorlar düşüncesi muhalefetin yelkenlerini şişiriyor."

ÜRETİMİ ARTIRAMAZSANIZ İSTİHDAMI ARTIRMAZSANIZ
Hükümete ekonomik yardımlar üzerinden yüklenen Taşkın, ana temelin eğitim ve üretimin arttırılması olduğunu vurgularken şu sözleri söyledi:

"3,5 saat sorunlarını anlattılar. İzmir'de iyi bir demokrasi kültürü olduğunu, STK kültürünün olduğu gördük. Bütün Türkiye'nin İzmir'i model alması gerektiğini gördük. Sadece engelliler değil, romanlar yani tüm kırılgan gruplar benim alanıma giriyor. 11 Roman kuruluşu ile Konak Belediyesi protokol imzaladı ve ayda bir, bir araya gelerek neler yapabiliriz diye düşünüyorlar. Bu bizim belediyeler açısından bir ilk ancak roman eylem planında bu tür çalışmalar öngörülüyor. Konak bu tarz çalışmalarda iyi bir sınav veriyor. Büyükşehir Belediyesi'nin sosyal yardımlarına baktığımızda… Sosyal yardım genelde ayni ve nakdi yardımdır. Sosyal hizmet bunun çok ötesinde bir hizmet. Kreş bir sosyal hizmettir. Yardım taşıma suyu ile değirmen döndürmeye benzer. Ancak kreş gibi hizmetler aslında önemli projeler. En önemlisi aile bireyleri sigortası. Bu politika bütünü içerisinde temel olarak şunu hedefliyoruz; 20 yıldır nüfusa paralel bir şekilde yoksulların sayısı artıyor. İktidar yoksulluk sayısını azaltmadı aksine arttırdı. Çünkü seçime yakın destek veririm diye düşünüyor hükümet. Bir parti yoksul sayısını azaltmayı hedef olarak koymuyorsa burada bir sorun var. Üretimi artıramazsanız istihdamı artırmazsanız. Bir istihdam derken güvenceli istihdam diyoruz. Yoksulluktan kurtulmanın eğitim, sendikal hak arayışları çok önemli. Türkiye'de mutlaka üretimi artırmamız lazım. Emeklilik reformu yapacağız. Bunu yaparak en düşük emekli maaşını asgari ücretle eşitlersek o zaman çok sayıda emekliyi yoksulluktan çıkarırız. CHP yaptığı şeyler üzerinden övülmez ancak yapamadığı şeyler üzerinden eleştirilir. Ancak son dönemlerde şu oluyor; Sistematik olarak CHP'nin oyu artıyor ancak ana akım medyada haber çıkmıyor. Türkiye'de doğru şeyler söyledikçe muhalefet güçleniyor ve CHP'nin de oylarının arttığını ve birinci parti olmayı hedeflediği ortaya çıkıyor."