GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
9 Temmuz 2023 Pazar 08:42

Soyer’den Alsancak Limanı resti: Neden satıyorsunuz arkadaş?

Alsancak Limanı’nın özelleştirilmesi ve Birleşik Arap Emirlikleri bağlantılı bir firma ile müzakere sürecinin başlaması ile ilgili konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Eğer satacaksanız bu satışa neden önce İzmir’deki İZTO’yu, sanayi odalarını dahil etmiyorsunuz. Ekonomik gücü yaratacak zemin hazırlayın. Bir konsensiyum oluşturmak için ne yapılabilir, hükümet olarak siz ne yapabilirsiniz, yerel yönetim olarak biz ne yapabilir onları konuşmamız lazım. Buradan bir şey çıkmıyorsa satmayın arkadaş! Neden satıyorsunuz önce bunu açıklamanız lazım" dedi.

EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, SonSöz TV’de yayınlanan programda Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı.

Programda kruvaziyer turizmi ve Alsancak Limanı’nın özelleştirilmesi konusu tartışıldı.

EĞER SATACAKSANIZ BU SATIŞI NEDEN ÖNCE İZTO’YU, SANAYİ ODALARINI DAHİL ETMİYORSUNUZ?
İzmir Limanı’nın özelleştirmesi konusunda değerlendirme yapan Soyer,”İzmir liman şehridir. 100 yıl öncesinde Fransızlar, Almanlar işletirlerken oradan İktisat Kongresi çıkartılan kararlardan biridir, Kabotaj Bayramı ile liman geri alınmıştır. İzmir liman şehirdir ve stratejik noktadır. Bu nokta bütün şeffaflığı ile konuşulmalıdır. Birincisi neden satıyorsunuz? Eğer satacaksanız bu satışı neden önce İzmir’deki İZTO’yu, sanayi odalarını dahil etmiyorsunuz? Ekonomik gücü yaratacak zemin hazırlayın. İzmir liman şehri diyorsanız limanı birilerine kapalı kapılar arkasında satamazsınız. Bu şehrin bütün geçmişini ve geleciğini ipotek altına alacak anlayışı ben yaptım oldu diye yapamazsınız. Bizimle İZTO ile DTO ile, esnaf odası ile, tüm kurumları ile oturup konuşmanız lazım. Bir konsensiyum oluşturmak için ne yapılabilir, hükümet olarak siz ne yapabilirsiniz, yerel yönetim olarak biz ne yapabilir onları konuşmamız lazım. Buradan bir şey çıkmıyorsa satmayın arkadaş… Neden satıyorsunuz önce bunu açıklamanız lazım. Satılacaksa da bunun şeffaflıkta açıklanması lazım. Belki ortak olacağız. Belki oraya başka ortaklıklar bulacağız. Tüm bunlar konuşulmadan ‘yekti bende’ diyemezsiniz” şeklinde konuştu.

İZMİR’E 25 KRUVAZİYER GEMİSİ DAHA GELECEK
Sosyal medyada “Mykonos’a kruvaziyerler geliyor, İzmir’e gelmiyor, sebebi İzmir’deki koku sorunu ve Soyer” eleştirisine yanıt veren Başkan Soyer, “Bunun için tırmalıyoruz, aylardır çalışıyoruz. Ben şahsen gittim. Önce İzmir Ticaret Odası ile gittik. İZTO'da Oğuz Bey ile büyük kruvaziyer şirketlerinden birini ziyaret ettik ve İzmir'e gelmeleri için davet ettik. Güvenliklerle ilgili taleplerini aldık, gereklerini yaptık. Çok ciddi bir mücadele verdik. Uzun yıllar boyunca hiç gelmemiş ve onu biz tekrar başlattık. Gözden kaçırılmaması gereken şey o. İzmir'e hiç gelmiyordu. Biz tekrar başlattık. Deniz Ticaret Odası, Valilik, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile hep beraber gittik. Ne belediyenin işi ne İZTO'nun işi bu. Hepimizin ortak meselesi… Herkesin payına düşen iş var. Biz sadece kruvaziyerlerin geleceği yere 2,5 milyar TL'lik asfalt yaptık. Liman müdürü ile görüşün o anlatır size. Bunları neden yapıyoruz? Geri kalan sürede 25 tane gemi gelecek. Her geminin esnafın ekmeğin büyüttüğünü, kültürel zenginlik taşıdığını, turizm ve ekonomi olduğunu biliyoruz. Liman şehri İzmir diyorsanız gemiler gelmek zorunda” dedi.