GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Spor
8 Ekim 2024 Salı 13:36

Seyit Mehmet Özkan'dan uyarılar: Ülkenin sporda zemini gevşek!

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Ticaret Odası (İZTO) ev sahipliğinde düzenlenen İzmir Spor Zirvesi açılışı gerçekleştirildi. İlk oturumda konuşan Altınordu Spor Kulübü Başkanı Seyit Mehmet Özkan, ülke sporunda yaşanan sorunlara değinerek, “Biz ülke olarak inşaatı kabasını yapıyoruz ince işlere giremiyoruz. Binalara ruhunu veremiyoruz. Temele inmek lazım. Zemin gevşek bir kere. Gökdelen çıkmaya kalksak önce zemin etüdü yaparız. Zemin etüdü yapmadan gökdelen çıkmaz” dedi.

Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ – İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Ticaret Odası (İZTO) ev sahipliğinde düzenlenen İzmir Spor Zirvesi, Ahmed Adnan Saygun Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Zirveye siyasi parti il başkanları, milletvekilleri ve sporseverler katıldı.

Zirvenin ilk oturumunda Göztepe Onursal Başkanı Mehmet Sepil ve Altınordu Kulübü Başkanı Seyit Mehmet Özkan, altyapı ve kurumsallaşmaya dair açıklamalarda bulundu.

‘BİZ KABA İNŞAATI YAPIYORUZ, İNCE İŞÇİLİK YAPAMIYORUZ’
Özkan, Türkiye’de spor anlamında zemin ve ince işçilik sorunu olduğunu belirterek, “İki tane 70 yaşında dinozoru dinliyorsunuz. Biriktirdiklerimizi anlatacağız. Söz adamı değil eylem adamıyım. Biz sebeplere inelim. Derinlere inmemiz lazım. Stoperle santrafor arasında gol farkı bir adım kadar. Bunlar ince işlere giriyor. Biz ülke olarak inşaatı kabasını yapıyoruz, ince işlere giremiyoruz. Binalara ruhunu veremiyoruz. Temele inmek lazım. Zemin gevşek bir kere. Gökdelen çıkmaya kalksak önce zemin etüdü yaparız. Zemin etüdü yapmadan gökdelen çıkmaz” dedi.

‘SPOR YAPMAYAN ANNE BABA ÇOCUĞUNA NASIL YAPTIRSIN?’
Spor gelişiminde ailenin önemine değinen Özkan, “Anne baba spor yapıyor mu, gençliğinde spor yapmış olanlar bile aktif spor hayatını bırakıyor. Haftada 3 defa aynı sporu yapabiliyor musun? Ben 55 yaşına kadar oynadım. Spor yapmayan anne-baba çocuğuna nasıl yaptıracak? Çocuk anne babanın ürünüdür. Anne çocuğu hareket etsin diye çocuğu yolluyor. Baba ise kendisinin geçmişte yapamadığı için spora götürüyor” ifadelerini kullandı.

‘BİZ PAS VER DİYORUZ, ÇOCUĞUN AMCASI GOL AT DİYOR’
Sporda çevrenin önemine değinen Özkan, “Biz sporcu yetiştirirken pas yap diyoruz, çocuğun çevresi, amcası gol at, kendin oyna diyor. Okula sabah 8’den 16’ya kadar otur, ders dinle dinliyor. 16’ya kadar oturmuş çocuk, 16’dan sonra bize gelip koşuyor. Beden eğitiminin önemli bir hale dönmesi lazım. MEB sağ olsun bize ayrıcalık tanıdı, çocuklara özel ders veriyoruz. Bir meslek günde 1,5 saat çalışarak ustası olunur mu?” dedi.

‘AVRUPA’DA 30 METREYİ 4 SANİYENİN ÜZERİNDE KOŞAN FUTBOLCUYU ALMIYORLAR’
Sporda tek bir durumun etkili olmadığını belirten Özkan, “Sağlıklı birey olmak için zihinsel ve fiziksel yapı olması lazım, bir tanesi eksikse sen sakatsın demek. Mental yapın güçlü değilse yapamazsın. Bir tane gol yiyorsan üzülüyorsan sen yapamazsın. Kuvvet ve hızın olmadığı yerde üst düzey olmaz. Biz Avrupa’ya oyuncu satıyorduk; 30 metreyi 4 saniyenin üzerinde koşuyorsa almayız dediler” ifadelerini kullandı.

‘ANNESİNE SU GETİRTEN ÇOCUK NASIL ÜST DÜZEY SPORCU OLSUN?’
Altyapıda çocukların çalışkan olmasının önemine değinen Özkan, “3-0’dan oyun döner. Biz oyun diyoruz, maçlar bitiyor, hakem konuşuluyor. Üç büyükler dışında hiçbir oyuncu veya takım konuşulmuyor. Benim dedem Kırşehirli, ahilik teşkilatında yaşamış. Eşrefpaşa’da okul biterdi, çırak olurduk. Babam, çalış, derdi, orada disipline girerdim. Şimdi annecim su getir diyorlar. Annesinin su getirdiği çocuğu nasıl üst düzey sporcu yapacağız?” dedi.

‘BİZİM ÜLKEDE PARA VEREN YÖNETİCİ OLUYOR’
Ülkede sporda yönetici sorununa değinen Özkan, “Bizim memlekette dikkat dağıtan unsurdan çok bir şey yok. Tablete bakıp yemek yiyor çocuklar. Biz akademide domates yetiştirdik. Şehir çocuklarına hayvan gübresi temizlemeyi sevdiremedik. Yönetici yetişmiyor diyorlar, bugün ülkemizde para veren yönetici oluyor. Böyle bir durum olabilir mi?” ifadelerini kullandı.

‘MENAJERLER ÇOCUKLARIN BEYNİNE GİRİYOR’

Son olarak futbolda menajer sorununa değinen Özkan, şunları söyledi:

Türk gibi başlıyoruz ama Alman gibi bitiremiyoruz. Profesyonel spor bir meslek. 18 yaşında imza atıyor, oldum sanıyor. Oğlum sen olmadın, olmaya aday oldun. Menajer çıkıyor, ‘seni üç büyüklere atarım’ diyor. Çocuğu kandırmak mı istiyorsun, beynine gir yeter. Biz bu beyinlere akla dönüştürmemiz lazım. Bizim beyinleri kullanmamız lazım.