GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Tarım
29 Ağustos 2023 Salı 09:52

Sergilik üzümü sağanak vurdu... 'Kalite' tehlikesi!

Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, “Sergilik üzümlerin üzerini sağanak yağışlar vurdu. Bu son yağışlar kuru üzümün; rengi, kalitesi kötü etkileyerek, fiyatının düşmesine neden olacaktır” dedi

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ - Türkiye'de çekirdeksiz kuru üzümün yüzde 90'ının üretildiği Manisa'da, bağlarda görülen mildiyö hastalığı verimi önemli ölçüde düşürmüştü.

Son olarak önceki gün üzüm bağlarında etkili olan sağanak yağışlar dolayısıyla kesilip kurutulmak üzere sergiye yatırılan üzümlerde kalite kaybına neden oldu.

Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç da üreticinin yaşadığı zararı Egedesonsöz’e aktardı.



'FİYATLAR DÜŞECEK!'
Başkan Yalvaç, “Hali hazırda bu yıl zamansız yağmurlar dolayısıyla Salihli’de, bağlarda yüzde 70 oranında mildiyö hastalığının getirdiği zarar vardı. Son yağışlar ise sergilik üzümlere vurdu. Kendim de bir üretici olarak bu yıl oldukça sıkıntı yaşadık. Normal hava koşullarında bir kez potasa batırılarak kurutulan üzümler, yağışlar nedeniyle 2-3 kez daha potasa denilen şerbete batırılarak kurutulmaya çalışılıyor. Bu da ek maliyet anlamına geliyor. Kesilip kurumaya bırakılan üzümler, bu yıl ki bu istenmeyen yağışlardan sonra her potaslama öncesi sergideki üzümlerin aktarılması gerektiğinden maliyetlere işçilik de eklendi. Her aktarmayla da üzümün kalitesi biraz daha düşüyor. Bu son yağışlar kuru üzümün; rengi, kalitesi kötü etkileyerek, fiyatının düşmesine neden olacaktır” şeklinde konuştu.