GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
21 Eylül 2024 Cumartesi 12:37

Sayıştay soyguna 'dur' dedi: Üniversiteye ültimatom!

Sayıştay’ın hazırladığı 2023 yılı İzmir Demokrasi Üniversitesi raporunda ihale süreçleri ve üniversite adıyla kurulan vakıf üzerinden kayıt parası alınması konusunda yapılan işlemlere dikkat çekildi. Sayıştay, üniversite adıyla vakıf kurulamayacağını ve öğrencilerden kayıt parası toplanamayacağının altını çizdi. Ayrıca üniversitenin açık ihale ile tek seferde yapması gereken ihaleyi limiti aşmamak adına 6 ayrı parçada temin yöntemiyle mal ve hizmet almasının kanuna aykırı olduğu vurgulandı.

Büşra ÇETİNKAYA/EGEDESONSÖZ-  Sayıştay’ın her sene düzenli olarak kamu kurumlarının bütçelerini araştırdığı raporlar yayımlandı. Kamu idareleri denetim raporları başlığı altında bulunan Özel Bütçeli İdareler – A kısmında bulunan üniversitelerin raporlarında dikkat çeken detaylar ön plana çıktı.

İzmir Demokrasi Üniversitesi’nin 2023 Sayıştay raporu da yayımlanan raporlar arasında yerini aldı. Raporun “Diğer Bulgular” bölümünde kanuna aykırılık teşkil eden bulgulara yer verildi.

TEK İHALE DEĞİL 6 AYRI İHALE
Kanuna göre ihale edilmesi gereken hizmet alımlarının bölünmek suretiyle doğrudan temin yönteminin uygulanmasının kanuna aykırı olduğu vurgulandı. Üniversitenin tutarı 1.390.050,00 TL olan yemek ihalesini açık ihale ile yapmak yerine 6 ayrı parçada ihale yaptığı rapora yansıdı. 2023 yılında 431.810,00 TL’yi aşmayan ihtiyaçlara ilişkin alımların ilân yapılmaksızın ve teminat alınmaksızın doğrudan temin usulü ile karşılanabileceği belirtildiği ancak yemek ihalesinde limit aşımından kurtulmak için 6 ayrı ihalenin yapıldığının tespit edildiği bildirildi.

KAMU İHALE KURUMU’NA BAŞVURMADAN DOĞRUDAN ALIM YAPILDI
Bir diğer bulguda ise doğrudan temin ve pazarlık usulü ile yapılan alımlarda kamu ihale kurulunun uygun görüşü alınmadan %10'luk sınırın aşıldığı tespit edildiği rapora yansıdı. Üniversitenin doğrudan temin ve mal ve hizmet alımları işlemlerinde Kamu İhale Kurumu’na başvurmadan yüzde 10 olarak belirlenen limiti aştığı vurgulandı. Raporda “Kamu İdaresi tarafından verilen cevapta, önceki dönemlerde gerekli izinlerin alındığını ancak 6 Şubat 2023 yılında ülkemizde yaşanan deprem felaketinden sonra okulların ne zaman açılacağı belli olmadığından mal ve hizmet alımlarında ivedi ihtiyaçların ortaya çıkması, sürdürülen hizmetin aksamadan devam ettirilmesi doğrultusunda doğrudan temin ve pazarlık usulü ile alım yapıldığı bilgisi verilmiştir. Ancak bahse konu olan mevzuat hükmünde bu döneme özgü istisnai bir düzenleme bulunmadığından açıklamanın bulgu konusu hususu karşılar nitelikte olmadığı değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, 21/f ve 22/d maddeleri kapsamında yapılan mal ve hizmet alımlarında %10’luk limitin Kamu İhale Kurumundan izin alınmadan aşılmaması gerekmektedir” denildi.

VAKFI KAPAT, KAYIT PARASI ALMA
Bir diğer bulgu ise üniversitenin adıyla vakıf kurulması ve bu vakıf üzerinden öğrencilerden kayıt parası alınması konusuydu. Sayıştay bulgusunda üniversitenin adı ile vakıf kurulmasının ve kayıt parası toplanmasının mevzuata aykırı olduğunu ve bundan vazgeçilmesi gerektiğinin altı çizildi. Raporda “Kamu İdaresi tarafından verilen cevapta, yeni kurulmuş bir üniversite olması sebebiyle Demokrasi Üniversitesinin tanınırlığını artırmak ve faaliyetlerin verimli ve hızlı bir şekilde yapılabilmesini sağlamak amacıyla tahsil edilen kayıt ücretlerinin bu etkinlerde kullanıldığı, bu gelirlerden vakıf lehine herhangi bir kazanç sağlanılmadığı ifade edilmiştir. Ancak verilen cevap bulguda yer verilen mevzuata aykırılığı açıklayacak nitelikte değildir. Sonuç olarak, Üniversite tarafından düzenlenen etkinliklerde herhangi bir vakıf adı kullanılmaması ve bu etkinliklere ilişkin gelirlerin Üniversite tarafından tahsil edilmesi gerekmektedir” denildi.