GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
4 Ocak 2023 Çarşamba 09:19

Sayıştay raporuna konu olmuştu… Alaçatı'da ihale hamlesi!

Çeşme Belediyesi son Sayıştay raporunda da yer alan Alaçatı Yat Limanı ile ilgili ihaleye çıkma kararı aldı. 

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Çeşme Belediye Başkanlığı, ilçenin en gözde mekanlarında yer alan Alaçatı Yat Limanı tesisi ile ilgili ihaleye çıktı. 

1997 yılında dönemin Ulaştırma Bakanlığı tarafından Çeşme Belediyesi’ne devredilen, deniz tarafında kalan yaklaşık 70.000 metrekare yüzölçümüne sahip su alanı ve yaklaşık 33.000 metrekare yüz ölçüme sahip kara alanını kapsayan tesis 10 yıllığına kiraya verilecek. 

İhale 19 Ocak 2023 tarihinde gerçekleşecek yat limanının ihale duyurusunda ilk bir yıllık kiranın 7 milyon TL’den az olamayacağı da belirtildi. 

İhale metninde “Teklifler, gayrisafi gelirinin yüzde yirmisinin (%20’sinin) artırılması şeklinde verilecektir. En yüksek gayrisafi gelir oranını teklif eden istekli üzerinde ihale kalacaktır. İlk bir yıl için ödenecek kira 7.000.000,00-TL’nin altında olamaz. İlk yılın sonunda gayrisafi gelirin ihalede sonuçlanan oranına (%) karşılık gelen yıllık gayrisafi gelir, ilk yıl için belirlenen minimum kira bedelinden fazla ise aradaki fark 30 (otuz) gün içinde istekli tarafından defaten yatırılır. Yıllık gayrisafi gelirden hesaplanan kira bedeli, peşin ödenmiş olan kira bedelinden az ise başkaca bir ödeme veya iade yapılmaz” ifadeler aldı.

SAYIŞTAY RAPORUNA KONU OLMUŞTU
Çeşme Belediyesi’nin 2021 yılı raporuna da konu olan Alaçatı Yat Limanı ile ilgili raporda kiralama süresinin 2017 Ocak itibariyle bitmesine rağmen Belediye tarafından ihaleye çıkılmadığı ve ihalesiz olarak işletildiği belirtilmişti. 

Raporda şu ifadeler yer aldı:

Yapılan incelemelerde Alaçatı Yat Limanı işleticisi tarafından kira bedeli hesabında beyan edilmesi gereken mali tabloların belediyeye sunulmadığı ve gayrisafi hasılat üzerinden ödenmesi gereken kira bedellerinin kiracı tarafından kanıtlayıcı evrak mahiyetinde bilanço, gelir tablosu, beyanname örneği gibi belgelere dayanılmadan gönderildiği görülmüştür.

Yapılan incelemede Alaçatı Yat Limanı sözleşmesinde belirtilen hasılat paylaşımının gayrisafi hasılat üzerinden yapılması gerekirken belediye ve hazineye ait tutarların bu hasılat üzerinden yapılmadığı görülmüştür.

Yapılan incelemelerde Alaçatı Yat Limanı’nın kira süresi 2017 Ocak ayı itibarıyla bitmesine rağmen Belediye tarafından söz konusu taşınmazın işletilmesi için ihaleye çıkılmadığı ve ihalesiz olarak işletildiği görülmüştür.
Yapılan incelemelerde Alaçatı Yat Limanında bulunan işletmelerin kullanım alanlarına ilişkin metrekarelerinin Belediye tarafından verilen ruhsatlarla uyumlu olmadığı görülmüştür” ifadelerine yer verildi.