GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
8 Ocak 2016 Cuma 12:45

Sanayi üretimi yüzde 0.9 daraldı!

Büyümenin öncü göstergelerinden sanayi üretimi Kasım'da, aylık bazda yüzde 0.9 daralırken, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3.5 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Kasım ayında bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü üretimi yüzde 3.8, imalat sanayi sektörü üretimi yüzde 0.7 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü üretimi yüzde 0.7 azaldı.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü üretimi yüzde 6.6 azalırken, imalat sanayi sektörü üretimi yüzde 4.3 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü üretimi yüzde 2.4 arttı.

Ana sanayi grupları sınıflamasına göre, Kasım ayında bir önceki aya göre en yüksek düşüş yüzde 6.5 ile dayanıklı tüketim malı imalatında gerçekleşti.

İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, Kasım ayında bir önceki aya göre en yüksek düşüş yüzde 15.0 ile diğer ulaşım araçlarının üretiminde gerçekleşti. Bu düşüşü, yüzde 12.9 ile makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımı ve yüzde 10.8 ile temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin üretimi izledi.

Kasım ayında bir önceki aya göre en yüksek artış ise yüzde 3.6 ile diğer metalik olmayan mineral ürünlerin üretiminde gerçekleşti. Bu artışı, yüzde 3.3 ile deri ve ilgili ürünlerin üretimi ve yüzde 3.2 ile başka yerde sınıflandırılmamış makine ve ekipman üretimi izledi.