GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
12 Aralık 2021 Pazar 10:20

Sabancı’nın RES Projesi halkın önünde: Zarar verecek projelere izin vermeyiz!

Sabancı tarafından Tire-Germencik sınırındaki orman ve zeytin ile incir bahçeleri ile kaplı Kartal Dağı’na yapılmak istenen ‘Dampınar RES Projesi’ 24 Aralık’ta halkın önüne çıkarılacak.  Dampınar Köyü Muhtarı Raşit Demir, yaşam alanlarına zarar verecek bir proje köylülerin izin vermeyeceğini dile getirdi.

Metehan UD/EGEDESONSÖZ- İzmir-Aydın sınırındaki Kartal Dağı’na yapılmak istenen mermer ocağına karşı bölge halkının verdiği çevre mücadelesi devam ederken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı son olarak rüzgar enerji santrali yapımı için çevresel etki değerlendirme süreci (ÇED) başlattı.

İzmir’in Tire İlçesi’ndeki Küçükkale, Büyükkale  ve Üzümler mahalleleri ile Aydın’ın Germencik İlçesi’ndeki Dampınar Mahallesi mevkiinde Enerjisa Enerji Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan "Dampınar Rüzgar Enerji Santrali (RES) ve Mobil Kırma Eleme Tesisi” projesi halka sorulacak.

Proje kapsamında eş zamanlı olarak hem İzmir’in Tire ilçesindeki Büyükkale Mahallesi’nde hem de Aydın’ın Germencik ilçesindeki Dampınar Mahallesi’nde 24 Aralık günü halkın katılım toplantısı gerçekleştirilecek.

‘ZARAR GELMESİNE İZİN VERMEYİZ’

Egedesosonsöz’e konuşan Dampınar Mahalle Muhtarı Raşit Demir  RES için açılacak yolların henüz nereden geçeceği belli olmadığını belirterek “Ancak direkler orman alanlarına dikilecek santral bölgesinin kurulacağı alanda incir ağaçları var. Bu kabullenemeyecğimiz bir durum. Köylülerle birlikte bir toplantı yapacağız ve yol haritamızı çizeceğiz. Köylüler tepkili. Bizim burası doğa harikası bir yer ve zarar gelmesine izin vermeyiz. Biz tarımla geçinen bir bölgeyiz. Bizim gelirimiz tarım ve zeytin. Bunlar engellenirse, zarar görürse Dampınarlılar tepkisini koyar. Biz bu alanların tarım alanlarından ve insan yaşamından uzak yerlere yapılmasını tercih ederiz.”dedi.

EGEÇEP’TEN BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

Ege Kültür ve Çevre Platformu (EGEÇEP) Dampınar Mahallesi’nde bir bilgilendirme toplantısı yaptı. EGEÇEP üyeleri RES’lerin yarattığı manyetik alanların insan, hayvan ve bitki sağlığı üzerindeki etkisini, yol yapımı sırasında ağaçların kesileceğini ve verilebilecek hukuki mücadeleyi anlattı.

YOL AÇMAK İÇİN DİNAMİT PATLATILACAK

Kapıkaya Devlet Ormanı ile Kartal Devlet Ormanı sınırları içerisinde kurulması planlanan RES projesi 1/100.000 Ölçekli Aydın-Muğla-Denizli ve İzmir Manisa İlleri Çevre Düzeni Planında; orman, mera ve tarım alanı statüsünde yer alıyor. Proje alanının etrafında incir ve zeytin tarlaları da bulunuyor.  Proje dosyasına göre; türbin platform alanları, yollar ve şalt sahası alanlarında zemin gevşetmesi amacıyla patlatma faaliyeti yürütülecek.  Bununla birlikte arazi hazırlık ve kazı çalışmaları sonucu ortaya çıkacak olan kazı fazlası malzemenin dolgu ve benzeri amaçlarla yeniden kullanılabilmesi amacıyla mobil kırma eleme tesisi de kurulacak. Alanda yapılacak kazı çalışmaları, kırma eleme tesisi ve dinamit patlatma faaliyetlerinden kaynaklı toz oluşumu da meydana gelecek.