GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
30 Ekim 2020 Cuma 15:59

Prof. Dr. Hasan Sözbilir: İyi ki deprem denizden geldi

Seferihisar'a 20 kilometre uzaklıkta, Sisam'a 5 kilometre uzaklıkta bir fayın kırıldığını hatırlatan deprem uzmanı Prof. Sözbilir, "Kuşadası'nda, Gümüldür'de bulunan faylara bu gerilimin transferi söz konusu olabilir. Eğer bu deprem, üzerinde yaşadığımız faylardan birinin kırılmasıyla meydana gelseydi, çok büyük facia yaşardık" dedi.

Muhittin AKBEL/EGEDESONSÖZ- Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi, deprem uzmanı Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir'de yaşanan büyük depremi değerlendirdi. Ege Denizi'nde, Sisam adasının 5 kilometre, Seferihisar'a 20 kilometre uzaklıkta bir fay hattının kırılması sonucu yaşanan deprem için "İyi ki deprem denizden geldi. Üzerinde yaşadığımız fay hatlarından biri kırılmış olsaydı, çok büyük bir facia yaşardık" ifadesini kullandı.

KUŞADASI VE GÜMÜLDÜR FAYLARINA TRANSFER OLABİLİR
Doğu-batı uzantılı bir fay hattının kırıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Hasan Sözbilir, şu bilgileri aktardı:

"Marmara depreminde olduğu gibi çok geniş bir alan, bu depremden etkilendi. AFAD'a göre 6.8, uluslararası sismolojik istasyonlara göre 7 şiddetinde yaşadığımız depremin ardından 4'ten büyük artçılar devam ediyor. 4'ü aşan çok sayıda deprem yaşadık. Depremin yoğunluğu, doğu-batı doğrultusunda tehlike yaratmayı sürdürüyor. Kuşadası tarafında, kırılan fayla bağlantılı faylar var. Aynı şekilde Gümüldür'deki fay da bağlantı. Gerilim, bu hatlara transfer olabilir. Kesin bir şey yok ama jeolojik yapı gereği, tetikleme durumu olabilir."

YA KARADAKİ FAY HATTI KIRILSAYDI...
Prof. Dr. Hasan Sözbilir, denizde kırılan fay hattının yarattığı depremin, Bayraklı'da, Bornova'da bazı evleri yıktığını hatırlatarak, şu değerlendirmede bulundu:

"Denizdeki fayın kırılmış olması, bizim için çok büyük bir şans. Karadaki faylar kırılmış olsaydı, çok büyük facia yaşardık ve daha çok bina yıkılırdı. Deprem tehlikesini azaltmaya yönelik çalışmalar yapmak zorundayız. Deprem master planını acilen hazırlamamız lazım. Bunu yıllardır söylüyoruz. 2007 öncesi yapılan binaların depreme dayanıklılığı mutlaka test edilmeli."