GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
30 Ekim 2020 Cuma 15:46

Seferihisar'da deprem sonrası deniz patladı!

Ege Denizi'nde meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki deprem İzmir'de binaların çökmesine neden oldu. Enkaz altında kalanlar var. Depremin Ege Denizi'nde yaattağı tsunami sonrasında ise Seferihisar'da sokakları yaklaşık 1 metre deniz suyu bastı. Uzmanlar Seferihisar'da oluşan tsunami görüntüleriyle ilgili uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Ziyadin Çakır, "Ege Denizi'ndeki fayların hepsi bu şekilde ufak çaplı da olsa tsunami üretebilir. Bütün Körfez civarı şu anda tehlike altında" dedi.

Ege Denizi'nde merkez üssü İzmir'in Seferihisar ilçesi açıkları olan 6,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Seferihisar ilçesinde ise tsunami etkili oldu. Depremin etkisiyle deniz seviyesinin yükselmesi sonucu cadde ve sokaklar su altında kaldı.

Tsunami sırasında Sığacık Marina'da demirli olan yelkenli teknelerin denize sürüklendiği görüldü.

Marinada yaşananları anlatan Sığacık Marina Genel Müdürü Faruk Günlü, 3 iskelenin kırıldığını 50 tenkenin de marinadan çıktığını söyledi.

Gel-gitin devam ettiğini söyleyen Günlü, "Şu an 10'uncu defa sular yükselip alçalıyor. Gel-gitler devam ediyor" diye konuştu.

6,6 şiddetindeki deprem sonrasında uzmanlardan uyarılar geldi. Uzmanlar tsunamiye dikkat çekerken deniz kenarında kalmamaları konusunda vatandaşları uyardı.

UZMANLARDAN TSUNAMİ AÇIKLAMASI
Hürriyet'e konuşan, İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Ziyadin Çakır, İzmir depremiyle ilgili "Denizin tabanı ani şekilde oturuyor, bundan dolayı tsunami meydana geliyor. Ege Denizi'ndeki fayların hepsi bu şekilde ufak çaplı da olsa tsunami üretebilir. Denize sıfır olan binalar, tsunami tarafından sürüklenen tekneler... Tabi ki bir hasar oluşturur ve can kaybına neden olabilir. Bütün Körfez civarı şu anda tehlike altında." değerlendirmesini yaptı.

ERSOY: DEPREM DENİZDE OLDUĞU İÇİN TSUNAMİ GÖRÜNTÜLERİ OLUŞTU
Deprem uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy ise İzmir'i sarsan depremle ilgili, "Bu deprem sürpriz bir deprem değil hatta daha büyükleri de olabilirdi. Orta şiddette bir deprem ama zemin faktörü var. Gevşek zeminlerde sismik büyütme dediğimiz binaların sıkça yıkılabileceğini biliyoruz. Zeminin jeolojik kriterleri çok önemli. Zemin faktörü burada ön plana çıkmış. Yıkılan binalarda zeminsel faktörler de çok önemli. Zemin nedeniyle depremin yapacağı etki çok daha fazla olabilir. Alüvyol zemin üzerindeki yapı stoklarında çok ciddi hasarlar meydana gelebiliyor. Bu yıkılan binalar da sulu zemindeki yapılar ve deprem dalgalarını daha çok hissediyorlar. Görüntülerde verildiği gibi deprem denizde meydana geldiği için bu görüntüler bir tsunamidir." dedi.

Yine tsunami olabileceğini söyleyen Ersoy, "İlla devasa bir dalga olması gerekmiyor. Tekneleri bile karaya atabilir. Akıntı sistemi çok net biçimde görülüyor. Normalde tsunamide 7 dalga olur. İlk dalgalar daha centilmendir, ardından gelen dalgalar daha şiddetlidir. Eğer bundan sonra denizin içinde 6.5'den büyük bir deprem olursa yine tsunami meydana gelebilir. Ancak bu zayıf bir tsunami ama olmuş. Kıyılarımızda her zaman tsunami tehlikesi var. Bunlar tsunamidir, zayıf da olsa tsunamidir. Bu depremin tabiatına bağlı olarak daha yüksek olabilir. Tsunami illa okyanuslarda olur diye bir inanış yanlıştır. Bunu anlamıyorum. 6.6 büyüklüğündeki bir deprem işte böyle bir tsunami yaratmış durumda. Büyük bir sel felaketi gibi hem gelirken hem dönerken çok büyük hasarlar verilebilir. Vatandaşlarımızın yaptığı hatalar var. Görüntü çekenler var. Gelen dalga daha şiddetli gelirse kaçış zamanı olabilir. Bu gibi tsunami durumlarında karanın içine doğru ve yükseğe doğru gitmek gerekir. Teknede iseniz açık denize gidilmelidir. İnsanlar canhıraş enkazdan yardım edip insanları çıkarmak istiyor. Her gencin AFAD gönüllüsü olması gerek. Böylelikle el birliği ile daha güçlü bir yardım oluşturabiliriz. Enkaz üzerinde bir AFAD görevlisinin herkesi yönlendirmesi gerek. İlk saatler kurtarma çalışmalarında çok önemli." dedi.