GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
21 Ekim 2016 Cuma 15:21

Pamukta rekolte sevinci: 2018 hedefi 1 milyon ton!

İzmir ticaret borsası (İTB) öncülüğünde oluşturulan rekolte tahmin heyeti, Ege Bölgesi’nde, pamuk üretiminde bir artış yaşandığını açıkladı. İTB yönetim kurulu üyesi Bülent Uçak, pamukta 2018 yılında 1 milyon ton rekolte hedeflediklerini söyledi.
İzmir Ticaret Borsası (İTB) öncülüğünde yapılan rekolte tahmin çalışmaları, borsa binasının meclis salonunda düzenlenen toplantıyla açıklandı.

Toplantıya, İTB Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Uçak, Ege Üniversitesi'nden öğretim üyeleri, üreticiler ve sektör temsilcileri katıldı. Pamuk rekolte tahmini çalışmasının tamamen bilimsel bir proje olarak yürütüldüğüne dikkat çeken İTB Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Uçak, pamuk rekoltesinde 25’lik artış olduğunu vurgulayarak 2018 yılında 1 milyon ton pamuk rekoltesi hedeflediklerini kaydetti.



Pamuk üretimine elverişli toprakların mevcut iken ve dünyada pamuğu en verimli üreten birkaç ülkeden birisi durumundayken bu kadar yüksek dövizi ithalat için harcamanın doğru olmadığını ifade eden Uçak, “Üreticimizin pamuk ekmeye devam etmesi için yeteri kadar desteklenmesi gerekmektedir. Bu sezon için 75 kuruş olarak açıklanan prim miktarını çok önemsiyorum ancak, pamuk ekim kararlarında sadece pamuğa verilen prim miktarı değil alternatif ürünlerde izlenen politikalarda etkili olmaktadır. Bu nedenle olaya daha bütüncül bir yaklaşım sergilenmeli, tekstil sanayimizin ihtiyacı olan pamuğun en az yüzde 75’ini karşılayacak pamuk üretimi hedefimiz olmalıdır.  2017 yılından itibaren uygulanacağı açıklanan havza modelinde umarım bu bakış açısı hakim olur. aksi takdirde birkaç yılda bir fiyat artışı ile para kazanan üreticimizin kalıcı olarak pamuk üretimine geri dönmesi mümkün görünmemektedir” dedi.
 
Ekim alanları arttı
Uçak, “Pamuk rekolte çalışmalarını 2000 yılından buyana yani 17 yıldır uydu görüntüleri ile gerçekleştirdiklerini kaydeden Uçak, “ Tespit edilen ege bölgesi pamuk ekim alanı verilerinin doğruluk oranının yüzde 100’e yakın olduğunu söyleyebiliriz. 2016/2017 sezonunda bir önceki sezona göre bölgemizde pamuk ekim alanlarının yüzde 10,8 oranında artarak 91 bin 553 hektara yükseleceği tahmin edilmiştir. ortalama kütlü veriminin 467 dekar/kg olması beklenmekte, buna göre kütlü üretimin 427 bin 243 ton olacağı tahmin edilmektedir. yeni sezonda çırçır randıman oranının yüzde 39 olacağı ve bu randıman oranı ile mahlıç pamuk üretimininde 166 bin 625 ton olacağı tahmin edilmektedir” diye konuştu.