GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
24 Ekim 2022 Pazartesi 08:48

Oda Başkanı uyardı... İzmir'in havası alarm verecek!

Soma’daki kömür ocakların özelleştirilmesinin ardından haftada beş gün devlete, iki gün de piyasaya çalıştığını öne süren İzmir Odun ve Kömür Satıcıları Esnaf Odası Başkanı Mustafa Düzyol, “İzmir’e beş aydır kalorisi yüksek, kaliteli kömür gelmiyor. Kalorisi düşük, hava kirliliği yaratan kömürden fazlasıyla var. Bu kış İzmir, o kömürler yüzünden hava kirliliği sorununu yaşayarak 20 yıl öncesine dönecek” dedi

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İzmir’de doğalgazın gitmediği yer pek kalmadı ancak doğalgaz fiyatlarındaki aşırı artış yüzünden insanlar sobalarını kurmaya başladı. Ancak İzmir’de beş aydır kalorisi yüksek kaliteli kömür sıkıntısı yaşandığı, Soma’da özelleştirilen madenlerden kente hava kirliliği yaratmayan iyi kömür verilmediği ortaya çıktı. İzmir Odun ve Kömür Satıcıları Esnaf Derneği Başkanı Mustafa Düzyol, hava kirliliğine yol açan düşük kalorili kömürün depolarda fazlasıyla olduğunu belirterek, bu kış İzmir’de hava kirliliğiyle karşı karşıya kalınacağı iddiasında bulundu.

2022’NİN KÖMÜRLERİ, 2023 YILINDA VERİLECEKMİŞ!
Soma’da faaliyet gösteren, bir süre önce özelleştirilen kömür ocaklarının haftanın beş günü devlete, iki günü de piyasaya üretim yaptığını öne süren Başkan Düzyol, bayilerin ve vatandaşların yolunu gözlediği yüksek kalorini, hava kirliliğine yol açmayan kömürün İzmir’e ancak 2023 yılında gönderilmesi kararının alındığını duyduklarını söyledi. Doğalgazı olmayan insanların bu kış çok üşüyeceğini belirten Başkan Düzyol, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Özel ocaklardan kömür alamıyoruz. Büyük bir sıkıntı var. 2022’de vermedikleri kaliteli kömürden ancak 2023 yılında verebilirlermiş. Son zamanlarda yüksek kalorili kömürle düşük kalorili kömürü karıştırarak satan birileri var. Denetleme yeterli olmadığı için bunu yapanlar ortalıkta cirit atıyor. Bu kış insanımız titreyecek maalesef. Çünkü ısınmalarını sağlamayacak kömürü yakmaları için zorlanıyorlar. Eğer ısınmak istiyorsanız, ithal kömür kullanır, demeye getiriyorlar. Piyasada kalitesiz kömür çok fazla. 20 yıl öncesinde olduğu gibi İzmir’de bu kış kalitesiz kömür kullanımından dolayı çok büyük bir hava kirliliği sorunu yaşayacağımızı söyleyebilirim.”

YERLİ İYİ KÖMÜRÜN TONU 5 BİN 500, İTHAL KÖMÜRÜN 7 BİN LİRA
İzmir’e beş aydır kaliteli, yüksek kalorili kömür verilmemesinin sebebini bilmediklerini anlatan Oda Başkanı Mustafa Düzyol, “Kömür fiyatları da zamlandı” dedi, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kaliteli yerli kömürün tonu 5 bin 500 lira. Yine kalorisi yüksek ithal kömürün tonu ise 7 bin lira. İyi yerli kömür bulmak imkansız gibi. İnsanlar daha pahalı olan ithal kömür kullanmaya zorlanıyor. Beş aydır İzmir’e Soma’dan kaliteli kömür gelmiyor. Dursunbey, Çanakkale, Keşan, Tekirdağ gibi yerlerde üretilen düşük kalorili kömürle Soma’nın İzmir’den saklanan kaliteli kömürünün karıştırılarak satıldığını biliyoruz. Bu tür hilelere başvuranlarla baş edemiyoruz. Bu kış çok üşüyeceğiz, hatta titreyeceğiz. Gerekli önlemler alınmalı, İzmirlilere kalorisi yüksek kömür verilmeli.”