GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
22 Ekim 2022 Cumartesi 10:33

SİT’e beton boru döşemişlerdi… Kuluçkahaneye kapasite artışı izni!

Hem doğal SİT hem de tarihi SİT özelliği olan Urla Demircili Koyu’nda döşediği beton borularla gündeme gelen İlknak Su Ürünleri'nin işlettiği balık kuluçkahane tesisinin kapasite artışına bakanlıktan onay çıktı.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ- Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Urla Demircili Mahallesi’nde bulunan balık kuluçkahane tesisi ile ilgili kapasite artışı talebini karara bağladı.

İlknak Su Ürünleri Şirketi tarafından yapılan başvuruyu değerlendiren Bakanlık proje için ‘çevresel etki değerlendirme (ÇED) gerekli değildir’ kararını verdi. Karara göre kuluçkahane üretim tesisi yıllık 39 milyonluk olan üretim kapasitesi 69 milyona çıkaracak. Şirket bu kapasite artışı için 5 milyon 738 bin 166 lira yatırım yapacak.

Tesisteki kapasite artışıyla birlikte yılda 32 milyon adet levrek, 20 milyon adet çipura, 5 milyon adet sarıağız, 2 milyon adet minekop, 4 milyon adet sinağrit, 2 milyon adet sivriburun karagöz, 2 milyon adet lahoz, 2 milyon adetl fangri mercan balık üretimi gerçekleştirilecek. Faaliyetin planlandığı taşınmazlar, 20.10.2021 tarihinde onaylanan İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni planında ‘tarım arazisi’  kullanımında kalıyor.



HEM DOĞAL HEM DE TARİHİ SİT
Özsu Balık Üretim A.Ş tarafından alınan 2016 yılında ‘ÇED kapsam dışı’ kararı ile yapım süreci başlayan tesis  2017 yılında da İlknak Su Ürünleri Şirketi’ne kiralandı. Yetiştiricilikte kullanılan su; yaklaşık 600 metre uzaklıktaki denizden temin edilirken şirket tesise deniz suyunu temin etmek ve tesisten çıkan atık suyun deşarjı için arkeolojik ve doğal SİT bölgesini seçmişti.



TEPKİLERE NEDEN OLMUŞTU
Özsu Balık’ın “kuluçkahane tesisi” kapsamında “İzmir-Urla Demircili Köyü Demircili Deresi Taşkın Koruma Projesi” adıyla dere yatağına beton boru döşemesine bölge halkı tepkisine neden olmuştu. Boruların döşendiği yer o dönem birinci derece doğal sit alanı idi ve aynı zamanda Aerae antik kentinin bulunduğu arkeolojik alanı sınırları içerisinde yer alıyor. Bölge ayrıca halk plajı da.



ÖNCE BETON SONRA İZİN!
Şirket, İzmir 1 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na sunulan ‘Denize Deşarj Uygulama Projesi’ için 2017 yılında izin aldı ancak basına yansıyan haberlere göre beton boru döşeme işi ise 2016 yılında başlamış. Yine basına yansıyan haberlerde 15 Temmuz 2016’da Urla Belediyesi İmar İşleri Müdürlüğü çalışanları ‘yapı tespit durdurma tutanağı’ ile inşaatı mühürlemiş.