GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
19 Ekim 2016 Çarşamba 14:31

Narlıdere'deki yeşil tartışmada MHP de topa girdi: Talibiz!

MHP Narlıdere İlçe Teşkilatı, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyesinin ortaklaşa yaptığı rekreasyon alanının etrafındaki Hydroseeding yöntemiyle yeşillendirilen yamaçları ağaçlandırmaya talip olduklarını bildirdi.

EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyesinin ortaklaşa yaptığı Yaşar Kemal Rekreasyon Alanı'nın Hydroseeding kaplanmasına tepki gösteren MHP Narlıdere İlçe Teşkilatından yapılan yazılı açıklamada, vadinin birçok yerinin belediye tarafından yeşile boyandığı, bu şekilde ilçe halkının kandırılmaya çalışıldığı belirtildi.

Bu tablonun fıkralara konu olacak bir durum olduğu dile getirilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
"Belediye başkanının ağaçlandırma işlemi yapmak yerine sihirbazlık becerisiyle illüzyon gösterisinde bulunmasını asla kabul etmiyoruz. En kısa sürede var olan yeşile boyanmış alanların düzgün bir şekilde peyzaj çalışmaları yapılarak ağaçlandırılmasını talep ediyoruz. Ayrıca yapılan çalışmalarda istinatın olmaması heyelan riskini de beraberinde getirmektedir.

İzmir Büyükşehir ya da Narlıdere Belediyesi bu çalışmaları yapacak maddi olanaktan yoksun ise biz MHP Narlıdere İlçe Teşkilatı olarak yeşile boyanmış alanları ağaçlandırmaya talibiz. "

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Narlıdere Belediyesinin ortaklaşa yaptığı Yaşar Kemal Rekreasyon Alanı'nın etrafındaki yamaçların yeşile boyanması tartışmalara neden olmuştu. Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur iddiaların gerçeği yansıtmadığını bildirerek kullanılan yöntemin boyama değil, hydroseeding olduğunu söylemişti. 

- Batur’dan Gökçek’e yanıt, tartışmaya nokta koyan açıklama: O boya değil…



HYDROSEEDİNG NEDİR?
Hydroseeding yöntemi, günümüzde kullanılan en etkili çim ekme yöntemidir. Bu sistemde; geleneksel yöntemde olduğu gibi tohumlama ve sulama ayrı ayrı yapılmaz ya da tohumlar el yordamıyla ekilmez.
Hydroseeding, tohum, gübre, malç ve yapıştırıcı gibi malzemelerin su ile birlikte bir makine tankı içerisinde karıştırılması ile oluşan malzemenin hortumla ince bir tabaka olarak toprak yüzeyine püskürtülmesi yolu ile yapılmaktadır. Makine içinde hazırlanmış homojen karışım toprak üzerine püskürtüldüğünde tohumun filizlenmesi ve gelişimi için gerekli ortamı sağladığından çimlenme hızlı ve kaliteli olur.

Hydroseeding, spreyleme yöntemi ile çim çıkarma tekniğidir. Amerika'da 1954 yılından beri kullanılan bu metot, diğer çim ekme yöntemlerine göre bir çok avantaj sağlar. Eğimli yerlerde tohumun tutulmasını sağlar, toprağın üst yüzeyini örterek rüzgar ve su erozyonuna karşı koruyucu bir örtü oluşturur.

Hydroseeding, yabancı maddeler kullanmaksızın doğayı kendi içinde tekrar yapılandırma temeline dayanan sistemdir. (Haber servisi, AA)