GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
30 Eylül 2024 Pazartesi 10:29

Mermer, maden ve doğal taş ihracatı arttı

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, Afyonkarahisar ve Türkiye genelinde mermer, maden ve doğal taş ihracatının geçen yıla oranla artış gösterdiğini söyledi.

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, hem Türkiye hem de birliğin faaliyet gösterdiği bölgedeki mermer ve doğal taş ihracat rakamlarıyla ilgili bilgi verdi. Başkan Alimoğlu, "Ege Maden İhracatçıları Birliği'nde 2023 Ocak- Ağustos arasında 719 milyon dolar ihracat yapmışsız, 2024 Ocak- Ağustos döneminde 865 milyon dolara çıkmış bu rakam. 2023 Ağustos maden sektörü ihracatımız 98 milyon dolar, 2024 Ağustos maden sektörü olarak 131 milyon dolar Ege Birliği'nden ihracat yaptık. Bunun Türkiye geneli ile mukayese ettiğimiz zaman 2023 Ocak- Ağustos maden sektörü ihracatı 3,8 milyar dolar, 2024 Ocak- Ağustos maden sektörü ihracatımız 3,9 milyar dolar, yüzde 4'lük bir artış göstermiş. 2023 Ağustos maden sektörü 523 milyon dolar, 2024 Ağustos maden ihracatı 596 milyon dolar yüzde 6'lık bir artış göstermiş" dedi.

'RUHSATLARIMIZA DEĞER İSTİYORUZ'
Sektörün yaşadığı sıkıntılardan da bahseden İbrahim Alimoğlu, 8 bakanlıktan aldıkları ruhsatlara değer istediklerini vurguladı. Alimoğlu, "Canla başla sektörümüz için çalışmaya devam ediyoruz. Tabii ki aksaklıklarımız çok. En önemlisi izinlerimiz. Çünkü 8 bakanlıktan izin alıyoruz. İzinlerde çok büyük sıkıntılarımız oluyor. Ardından aldığımız ruhsatların hiçbir değeri olmuyor. O ruhsatlarımıza da değer istiyoruz" diye konuştu.

'ÜLKEMİZDE 650 RENK VE DESENDE MERMER BULUNMAKTA'
Türkiye genelinde 650 renk ve desende mermer bulunduğunu kaydeden Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Alimoğlu, şöyle devam etti:

"Genel olarak Türkiye'miz mermer bakımından dünyada en zengin ülkelerden. Afyon başta olmak üzere Marmara Adası, Denizli, Diyarbakır, her yerde çok değerli mermer yataklarımız var. Ülkemizde 650 renk ve desende mermer bulunmakta. Tabii bunların her birinin seleksiyona girdiği zaman renkleri ayrıştıkça böyle bir 650 renk ve deseni yakalıyoruz. Bu sayede dünya mermer ihracatı genel olarak ülkemizin elinde. ABD'den Çin'e kadar, Avrupa'ya, Uzak Doğu'ya kadar bütün ihracatlarımız artık blok yerine işlenmiş olarak da döndü. Mermer sektörü önce insan, sonra çevre, sonra mermer diye sürdürülebilir mermer- maden ihracatı yapmaya, üretmeye çalışıyoruz." (DHA)