GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
30 Eylül 2024 Pazartesi 09:11

Kredi kartıyla internetten alışverişte yeni tehlike

Dünyada en çok kullanılan internet tarayıcısında (Chrome) zararlı yazılım (Infostealer) kullanılarak kişilerin verilerine erişim sağlandığı iddia edildi.

Milliyet.com.tr'de yer alan habere göre, yazılımın kullanıcıların kişisel ve finansal bilgilerini çalmak için özel olarak tasalandığı ve bu zararlı yazılımın kişilerin kredi kartı bilgilerini, şifrelerini ele geçirebileceği bildirildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Siber Güvenlik Uzmanı Emrullah Akdemir, “Bir bilgisayara veya telefona bulaşan stealler isimli zararlı yazılımların ilk amacı o bilgisayar üzerindeki tutulan kayıtlı parolaları alıp, saldırganlara iletmektir" dedi. Akdemir, kredi kartı bilgilerinin de ele geçirilebileceği ve kart güvenliği ile ilgili ne yapılması gerektiğini şu sözlerle ifade etti:

"Kredi kartı bilgileriniz ele geçtiği durumda, saldırganlar doğrudan çekime izin veren uygulamalar üzerinden bu paraları farklı kripto varlıklara çevirerek, izini kaybettirme yoluna gidiyor. Eriştikleri bankacılık ekranlarınızda sizler üzerine kredi başvurusunda bulunarak, bankanın sizler için ayırdığı kredi limitlerini de hızlı bir şekilde tüketiyorlar."

Kart güvenliği için hangi önlemler alınmalı
"Bunun için en önemli alınması gereken önlemlerden bir tanesi, vatandaşların kesinlikle sanal kredi kartı özelliğini öğrenmesi ve uygulamasıdır. Alışveriş yaparken gerekmediği müddetçe yurt dışı alışverişlere kredi kartlarınızı kapatmalısınız. Sanal kartınıza sadece harcama yapacağınız miktar kadar para aktararak, internet alışverişlerinde kesinlikle sanal kart dışında bir kredi kartı kullanmamalısınız. Düzenli olarak yaptığınız harcama yerlerinde sanal kartınızı tanımlar ve düzenli harcama limiti kadar para ayırırsanız, mağduriyet risklerinizi olabildiğince azaltırsınız. E-ticaret, internet sağlayıcı vb. ödemelerde sanal kartınızı kaydederek, aylık giderleriniz kadar limit açtırabilirsiniz."