GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
1 Nisan 2022 Cuma 08:53

Mahkemeden dönmüştü... Revize planlar gündemde!

Mahkeme tarafından iptal edilen Karabağlar Belediyesi’nin 8 mahalleyi kapsayan imar planları komisyonlar tarafından revize edilerek meclis gündemine getiriliyor.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Karabağlar ilçesinde yaşayan on binlerce insanı yakından ilgilendiren imar planlarında önemli bir gelişme yaşandı. Belediye tarafından daha önce onaylanan ancak TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi tarafından açılan davalarla iptal edilen planlar yeniden meclis gündemine geliyor.

İlçenin Üçkuyular, Şehitler, Basın Sitesi, Vatan, Ali Fuat Cebesoy, Bahçelievler ve Gülyaka mahallelerini kapsayan revizyon imar planları Meclisin İmar-Hukuk Komisyonu’ndan oy birliği ile geçti. Gündem maddesinde mahkemenin iptal gerekçelerinin dikkate alınarak planların yeniden düzenlendiği ve plan notlarında değişikliğe gidildiği belirtildi.

Planlar 4 Nisan Pazartesi yapılacak olan Karabağlar Belediyesi’nin Nisan ayı meclisinin ilk oturumunda gündeme gelecek. Planların meclisten de geçerek İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin meclis gündemlerine gönderilmesi bekleniyor. Planlar büyükşehir tarafından da onaylanması halinde askıya çıkarılacak.

NÜFUS YOĞUNLUĞUNU ARTTIRIYORDU’
Mimarlar Odası İzmir Şubesi, Karabağlar Belediyesi’nin imar planlarını yargıya taşımış açılan davalar sonucunda İzmir 3. İdare Mahkemesi söz konusu planların şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararına aykırı olduğu kararına varmıştı. Kararda; yapılmak istenen plan değişikliği ile ayrıcalıklı imar hakları ortaya çıkaran ve bölgedeki nüfus, yapı ve trafik yoğunluğunu arttıran fakat buna dönük herhangi bir çözüm öngörülmeyen plan notlarının İzmir içindeki benzer birçok alan için emsal teşkil edeceği uyarısı yapılmıştı.

3. ETAP DA GÜNDEMDE
Öte yandan 3. etap olarak adlandırılan İhsan Alyanak ve Abdi İpekçi mahallelerini kapsayan 1/1000 ölçekli imar planları da meclis gündemine alındı. Bu planın da ilk oturumda İmar-Hukuk Komisyonu’na gönderilmesi bekleniyor.

Gündem maddesi şu şekilde:

Karabağlar 1/1000 ölçekli 1. Etap Üçkuyular-Şehitler Mahallesi Revizyon İmar Planı, 1/1000 ölçekli 1. Etap Basın Sitesi ve Civarı Revizyon İmar Planı, 1/1000 ölçekli 1. Etap Vatan - Ali Fuat Cebesoy Mahallesi Revizyon İmar Planı, 1/1000 ölçekli 2. Etap Vatan - Bozyaka Mahalleleri ve Civarı Revizyon İmar Planı ile 1/1000 ölçekli 2. Etap Bahçelievler - Gülyaka Mahalleleri ve Civarı Revizyon İmar Planı plan notlarının 1.24., 1.26., 1.29., 1.30., 1.31. maddelerinin, İzmir 3. İdare Mahkemesi'nin 2019/82 esas sayılı dosyada 30.10.2019 tarih ve 2019/1411 sayılı kararında belirtilen hususlar dikkate alınarak yeniden düzenlenmesi ve anılan mahkeme kararı uyarınca 2.1.2. maddesinin kaldırılarak madde numaralarının revize edilmesi ile söz konusu plan notlarına 1.38. ve 1.39. maddelerinin ilave edilmesine ilişkin Belediyemiz tarafından hazırlanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planı plan notu değişiklik önerisinin oybirliği ile uygun görülerek 5216 sayılı Yasanın 7. maddesinin (b) bendine göre işlem yapılmasına ilişkin İmar-Hukuk Komisyonu Raporu.