GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
31 Mart 2022 Perşembe 16:49

Çeşme’de Ayayorgi krizi... Başkan ayrı, belediye ayrı düşünüyor!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın askıya çıkardığı Aya Yorgi planları ile ilgili kamuoyundaki tartışmalar sürerken plan raporundaki bir ayrıntı dikkat çekti. Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran “Belediye meclisine rağmen imara açılmasına itiraz edeceğiz” değerlendirmesinde bulunduğu plana dair Çeşme Belediyesi adına görüş bildiren Başkan Yardımcısı Fayıka Öner, “Sakınca bulunmamaktadır” ifadelerini kullandı. 

EGEDESONSÖZ - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın İzmir’in Çeşme ilçesindeki, Dalyan ve Sakarya mahallelerinde yer alan Ayayorgi bölgesini yapılaşmaya açan 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı Değişikliği ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı Değişikliği geçtiğimiz hafta askıya çıkarılmıştı.

3'üncü derece doğal SİT ve 3'üncü derece arkeolojik SİT sınırları içerisinde kalan planlama bölgesindeki parseller hali hazırdaki Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Parsel Sorgulama Uygulaması’na göre ‘zeytin ağaçlı tarla’ ve ‘tarla’ statüsüne sahip. Plan değişikliğine konu alan için 2005 yılında onaylanan Koruma Amaçlı İmar Planında “Rekreasyon Alanı” ve “Park” olarak belirlenmiş durumda ancak 16 yıllık süreçte bir adım atılmamış. Yine plan değişikliği teklif edilen alanın yüzde 64’ü Hazineye ait taşınmazlardan oluşuyor.

VİLLALAR YÜKSELEBİLECEK
Parsellerin büyük bir kısmı kentsel gelişme alanı olarak ayrılırken ayrıca kamusal alanlar, yeşil alanlar ve ticaret alanı da planlarda yer aldı. Kentsel gelişme alanında yapılaşma hakkı 0,30 olması, 2 katlı villa tipi konut yapılabilmesi anlamı taşıyor. Planlama alanı Çeşme Ayayorgi koyuna yakın mesafede yer alıyor.

Plan araştırma ve açıklama raporunda, aralarında Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, AFAD’ın, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ve Çeşme Belediyesi’nin de olduğu kurumların görüş yazısı yer aldı.

GÖRÜŞ FARKLILIĞI DİKKAT ÇEKTİ
Kurum görüşlerindeki bir detay dikkat çekti. Askıya çıkan planlar sonrası basına açıklamada bulunan Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran’ın ifadelerinin aksine Çeşme Belediyesi’nin plana dair görüşün farklı olduğu görüldü. Belediye Başkan Yardımcısı Fayıka Öner’in imzası ile yer alan kurum yazısında plana dair bir sakınca bulunmadığı belirtildi.

Yazıda “1. No'lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 102. maddesi uyarınca 07.07.2020 tarihinde onanan Izmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100,000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği ile kullanım kararı "TERCİHLİ KULLANIM ALANI" olarak değiştirilen alanda, ilgi yazınızda belirtilen işlemlerin yapılmasında sakınca bulunmamaktadır.” ifadeleri yer aldı.

BAŞKAN NE DEMİŞTİ?
Planların askıya çıkmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Belediye Başkanı Ekrem Oran, plana tepki göstermiş ve itiraz edeceklerini dile getirmişti. Oran, “Bölgenin seçilmiş belediye meclisinin iradesi yok sayılmıştır. Ankara’da böyle bir hassas yöre seçilmiş. Belediye meclisine rağmen imara açılmasına itiraz edeceğiz” demişti.