GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
6 Kasım 2023 Pazartesi 13:33

Kırklar Muhtarı vatandaşları uyardı: Tapusuz yer alma, satana itibar etme!

Hazine ve Orman taşınmazlarının, tapusuz olduğu halde noter kanalıyla satışlarının yeniden hızlandığına dikkat çeken Buca’nın Kırklar mahallesi muhtarı Sinan Öğüt, “113 yerle ilgili işlem yapıldı; kaçak 74 bina yıkıldı, 39’nun yasal işlemleri devam ediyor. Mağdur olmayın; tapusuz yer almayın, satana da itibar etmeyin” çağrısında bulundu

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Buca kırsalındaki Kırklar mahallesinde Hazine ve Orman alanlarının işgali, bu yerlerin noter satışıyla el değiştirmesi girişimlerinin son zamanlarda yeniden artış gösterdiği öğrenildi.  Kırklar Muhtarı Sinan Öğüt, sosyal medya hesabından yaptığı çağrıyla, tapusuz yerin satışı noterde yapılsa da alınmaması, bu tür yerleri satanlara da itibar edilmemesi gerektiği konusunda uyardı. Muhtar Öğüt, ayrıca, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Orman Bölge Müdürlüğü’nü uyardığını, ancak bu tür satışların önüne geçilmesini sağlayacak adımlar atılmadığını öne sürdü.

BU TÜR ALIŞVERİŞLERDE MUHTARLIĞIMIZDA İRTİBAT KURUN
Kırklar Muhtarı Sinan Öğüt, bazı vatandaşlar ve kendilerini emlakçı olarak tanıtan kişiler tarafından, Hazine ve Orman taşınmazlarının işgal durumunun para karşı devredildiği ya da işgalsiz taşınmazları, bilirkişilerin yalan beyanlarıyla belli hakların kazanılmasına yönelik noter satışları gerçekleştirildiği söyledi. Bu tür alışverişlerin, dolandırıcılık tanımına girdiğini hatırlatan Muhtar Öğüt, “Köy muhtarlığı olarak bu tür girişimlere izin vermiyoruz, bu konuda mücadele sergiliyoruz. Bu tür satışların sonucunun ne olduğu da ne olacağına iyi bilinmelidir. Bu tür alış satış durumunda muhtarlığımızla iletişim halinde olunmasını rica ediyorum. Tapusuz yer alma, tapusuz yer satana da itibar etme” şeklinde açıklamada bulundu.

2 B KAPSAMINDA ORALARA EL ATMAYA ÇALIŞIYORLAR
Muhtarlığı devraldığı günden beri çetelerle mücadele ettiğini belirten Sinan Öğüt, “Gecekonduların yıkımını düzenleyen 775 sayılı Gecekondu Kanunu’nun 18. Maddesi’ni uyguluyoruz. Bu kanunun verdiği yetkiyle, hiçbir kuruma, taşınmazın üzerindeki kişilere tebliğde bulunmadan, oradaki işgalcileri kaldırıyoruz. Buca Belediyesi ile biz bunu kullandık, çünkü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman Bölge Müdürlüğü, bu konuda sessiz kaldılar. Hazine arazisi üzerinde işgalcileri, İzmir Valiliğine, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne yazışma yoluyla bilgi aktardım. Konudan haberdar ettim. Her defasında, söz konusu taşınmazlarla ilgili parsel, koordinatları, kroki bilgilerini verirseniz, gerekeni yaparız, şeklinde yanıt geldi. Dijitalleşmiş Türkiye’ye yakışan bir cevap mıdır bu? Orman ve Hazine’ye ait tescilli veya tescil dışı arazileri, zilyetliğe dayalı dava ederek ya da Orman Kanunu’nun 2 b maddesince, buraları haksız biçimde el atmaya çalışıyorlar. O yer, geçmişte falancanın yeriydi, biz ondan aldık, şimdi de burayı noter satışıyla devrediyoruz, diyorlar. Sen kendine edinemediğin, tapu alamadığın bir devlet malını başkasına nasıl satabilirsin? Noter, buna nasıl onay verir?”

O EVLERİ YASA DIŞI İŞLER İÇİN KULLANANLAR VAR
İşgalcilerin, işgal ettikleri Hazine veya Orman arazisi üzerine kaçak ev inşa ettiklerini, bunların bir kısmının yasa dışı, gayrimeşru işlerin döndüğü buluşma yerleri olarak kullanıldığını öne süren Kırklar Muhtarı Sinan Öğüt, “Uyuşturucudan kadın ticaretine, silah kaçakçılığına kadar her şeyin döndüğü konuşuluyor. Bunlar yüzünden bölgenin güvenliği, esenliği, huzuru zafiyete uğratılmak isteniyor” dedi ve rakamlarla konuştu:

“Söz konusu bölgede 150 dolayında, tapusuz noter kanalıyla satış yapılan yer olduğunu tahmin ediyoruz. Kırklar mahallesinde Hazine ve Orman arazisi üzerine yapılmış 74 evin yıkımı, yıkım sorumluluğu olduğu için Buca Belediyesi tarafından yıkıldı. 39 evle ilgili yasal işlemler devam ediyor. Üstelik henüz ortaya çıkartılmamız işgaller var. O arazilerin metrekaresi 1000, 1500 liraya satılıyor. Parsel parsel ayırmışlar. Bazıları çitle çevresini çevirmiş. Hakkımda, bu tür kamu arazisine çökenlerle ilgili beni CİMER ve Buca Kaymakamlığına, isim belirterek veya isimsiz çok sayıda şikayette bulunuldu. Kaymakamlık, müfettiş atayıp hakkımda inceleme başlattı. 30’un üzerinde şikayetle ilgili ifade verdim, savcılığa çağrıldım. Sonuçta bu şikayetlerden dolayı ne hakkımda bir soruşturma başlatıldı, ne de mesnetsiz şikayetler nedeniyle hakkımda işlem yapıldı. Uyarım, Muhtarlık Bilgi Sistemi kanalıyla, İller İdaresi Genel Müdürlüğü’ne, İzmir Valiliği’ne, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’ne, Orman Bölge Müdürlüğüne ve Kaymakamlığa gönderildi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, parsel, ada numaraları, koordinatlar ve krokiyi göndermem halinde, gereğini yapacaklarına dair cevap gönderdi. Bu zamanda böyle bir hizmeti muhtarlık beklemek doğru bir şey değil. Vatandaşlara uyarımdır, tapusuz mal almasınlar. Tapusuz mal satanlara da itibar etmesinler. En azından bu tür alışverişlerde muhtarlığımıza gelip benden bilgi alsınlar.”