GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
6 Kasım 2023 Pazartesi 09:44

Günlük 2 bin TL'ye çalışan yok... İthal işçi formülü masada!

MÜFED yöneticilerinden ve İZTO İnşaat Yapım ve Onarım Grubu Komite Başkanı İnşaat Mühendisi Okan Bildirici, inşaat sektöründe uzun yıllardır sorun haline gelen işçi sıkıntısı ile ilgili, “Eleman sıkıntısı 6 Şubat depremlerinin ardından arttı. Böyle giderse yurtdışından ithal iş gücü getirmek zorunda kalacağız” diye konuştu

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- 6 Şubat'taki deprem felaketinin ardından bölgede başlayan konut hamlesi dolayısıyla personel bulma sorunu arttı.  İzmir’de sektörde kalifiye işçilerin günlük yevmiyeleri 1.500 TL'yi buluyor. Bunun yanı sıra, sektörde yeni jenerasyonun yer almaması sebebiyle usta ve yardımcı eleman sıkıntısı yaşanıyor.

Egedesonsöz’e açıklamalarda bulunan İZTO İnşaat Yapım ve Onarım Grubu Komite Başkanı İnşaat Mühendisi Okan Bildirici, “"Depremden sonra inşaatta kalifiye eleman sıkıntısı oluştu. Şu anda bir işçinin günlük maliyeti 2 bin TL’yi buluyor. Buna rağmen eleman yok. Böyle giderse yurtdışından ithal iş gücü getirmek zorunda kalacağız” dedi.



YENİ NESİL YETİŞMİYOR
Sektörde uzun yıllardır usta yardımcıları gibi elemanları bulmakta zorlandıkları vurgulayan Bildirici, “Sektörde yaşanana eleman sıkıntısı sorununu iki şekilde değerlendirmek lazım. Kalifiye eleman bulamadığımız gibi onların yanına yardımcı da bulamıyoruz. Sektör aslında işgücü sıkıntısı çekiyor. Usta başlarının yanına yardımcı da bulmakta güçlük çekiyoruz. Deprem bölgesinde ciddi bir işgücü var. Doğalın dışında bir durum gerçekleştiği için personeller bölgeye gitti. Bunun dışında Türk şirketlerinin de yurt dışı şantiyeleri de var. Sektörde yeni nesil ise yetişmiyor.Ciddi rakamlar teklif etsek de bulamıyoruz. 20 kişinin yaptığı işi 8 kişi ile yapıyoruz. İzmir’de günlük rakamlar bin 500 TL’yi  buldu. Bunun yanında maliyetleri ile birlikte işverene 2 bin TL’yi buluyor” ifadelerine yer verdi.

FİYAT ARTIŞI KALICI ÇÖZÜM DEĞİL
Sektörde yaşanan işçi sıkıntısının 6 Şubat’taki depremlerinin ardından arttığını ifade eden Bildirici, “Kalifiye eleman yetiştirmek için, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre, Şehir ve İklim Değişikliği Bakanlığı, MEB’e bağlı Halk Eğitim Müdürlükleri, TOBB gibi odalarla çalışmalar yürütmek için temaslarda bulunuyoruz. Vasıf işçiden kalifiye elemana geçiş için eğitim çalışmaları düzenliyoruz. Öte yandan, sektöre en alttan girmek tercih sebebidir. Fiyatları yükselttiğinizde bir nebze olsa geliyorlar ancak bunlar geçici çözümler. Fiyat yükseltmek, daha çok ücret vermek, sürdürülebilir değil. Kalıcı bir çözüm bulmak için çalışıyoruz. İnşaat sektörü eskisi kadar hızlandığında eleman sıkıntısı had safhaya çıkacaktır. Acil çözüm bulunması gerekiyor. Acil çözüm bulunmazsa, Avrupa ülkeleri gibi işgücü ithalatı gerçekleştirmek zorunda kalabiliriz. Bunun da ülkeler arası anlaşmalarla kısıtlı ve kontrollü olması gerekiyor. Ülkemiz inşaat işgücü alanında yetenekli ve işgücü potansiyeli fazla ancak doğru yönlendirilmesi gerekiyor” diyerek sözlerine son verdi.