GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
24 Eylül 2024 Salı 19:49

Kestelli’den ‘turizm’ mesajı: İzmir’in potansiyelini değerlendiremiyoruz!

İzmir Ticaret Borsası, Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya İzmir’in kadın belediye başkanları katılım gösterdi. Toplantıda kente dair konular masaya yatırıldı. İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, İzmir’in turizm potansiyeline değinerek, “İzmir hepimizin gözbebeği. İzmir’in değerini yeterince biliyor muyuz, canı gönülden evet diyemiyoruz” dedi.

Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ – İzmir Ticaret Borsası (İTB) Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı İzQ İnovasyon Merkezi’nde gerçekleştirildi. Meclis toplantısına İzmir ilçelerindeki kadın belediye başkanları da katıldı. Toplantıya; Foça Belediye Başkanı Saniye Fıçı, Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay, Karşıyaka Belediye Başkanı Behice Yıldız Ünsal, Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu ve Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel katıldı. Toplantıya ayrıca akademisyen Soli Özel de katıldı. Özel, yaptığı sunumla dünya gündemine dair değerlendirmelerde bulundu.

TUNCER: KADIN BAŞKANLARIN ARTIŞINI GÖRMEK GURUR VERİCİ
İTB Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer, meclisin başında yaptığı konuşmada kadın siyasetçilerin önemine vurgu yaparak, “İzmir’in tarihinde bugüne kadar hiç kadın büyükşehir belediye başkanı seçilmedi. Siyasette kadın bir il başkanı da görmedik ancak, İzmir'in ilçe belediyelerinde kadın başkanların arttığını görmek gurur verici. Kadınların siyasetteki yeri, önemi ve etkinliği, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, farklı bakış açılarının siyasal karar süreçlerine katılması, daha kapsayıcı bir yönetim anlayışının benimsenmesi ve demokratik ortamın gelişimi açısından kritik bir önem taşıyor. Kıymetli borsa başkanımız Işınsu Hanım’ın kadın kimliği ile yarattığı değerler, hem borsamıza hem toplumsal yaşama kazandırdığı kıymetli çalışmalarla çok güzel bir örnek olduğunu görebiliyoruz.  Sizler ayrıca, genç kadınlar ve kız çocuklarımız için adeta bir rol modelsiniz. Bu yönünüzle sadece siyasette değil, iş dünyası ve diğer alanlarda da kadın liderlerin önünü açıyorsunuz, onlara ilham veriyorsunuz” dedi.

KESTELLİ: İZMİR’E YETERİNCE DEĞER VEREBİLİYOR MUYUZ?
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli yaptığı konuşmada dünyadan turizm örnekleri vererek, “Birbirinden özel konuklarımızla bir aradayız. İzmir hepimizin gözbebeği. İzmir’in değerini yeterince biliyor muyuz, canı gönülden evet diyemiyoruz. Kıyı şeridi uzunluğu 464 km’yi bulan ve herkesi büyüleyen İzmir’e 7 ayda gelen turist sayısı 913 bin 699 kişi. Antalya ve İstabul’un 13’te 1’inden az. Londra’da görkemli dönme dolaba, Sydney’deki havai fişek gösterisine, Bunol’da domates festivaline her yıl milyonlarca kişi gidiyor. İlki 2013 yılında, sadece 300 kişinin katılımıyla düzenlenen Süslü kadınlar Bisiklet Turu küresel ölçekte öylesine büyük bir ses getirdi ki, 19 Eylül 2023’de dünyanın 200’den fazla şehrinde eş zamanlı olarak yapıldı. Aslında İzmir de bu alanda kendine bir kulvar yaratmıştı. Ancak 2024’te düzenlenmedi bu etkinlik. Oysa bunu İzmir’i bir çekim merkezi haline getirmek için kullanabilirdik ama yapamadık. Konuştuğumuz ama yapamadığımız çok fazla şey var maalesef” dedi.

‘İZMİR FARK YARATMANIN YOLLARINI ARAMASI GEREKİYOR’
İzmir’in turizm açısından potansiyelini değerlendiren Kestelli, “Turizm alanındaki bu örnekleri saymamın nedeni derdimi çok daha rahat anlatabilmek. Yoksa tarımdan sağlığa; eğitimden müzeciliğe kadar pek çok alanda benzer örnekler bulmak mümkün. Bugün hep birlikte yapmamız gereken ise İzmir için bir fark yaratmanın yollarını aramak. Elbette ki bu sadece yerel yönetimlere düşen bir sorumluluk değil. Başta Turizm Bakanlığımız olmak üzere Büyükşehir Belediyemizin, Meslek Odalarının, Sivil Toplum Kuruluşlarının da ellerini taşın altına koyması gerekiyor. Zaman hızla geçiyor. Düşünmeye, sınırlarımızı zorlamaya, hayallerimiz geniş tutmaya mecburuz. İzmir bunu hak ediyor. İzmir bunu bizlerden bekliyor. Ve son seçimleri kazanan 8 kadın belediye başkanının varlığını bunun için bir fırsat olarak görüyorum. İzmir’imizin hayal ettiğimiz geleceğine ulaşması için tüm kurum ve kişilerin yakın iş birliğine ihtiyaç var.  Bu şehre 133 yıldır hizmet eden ülkemizin ilk borsası olarak, biz de sorumluluğumuzun farkındayız ve bütün çalışmalarımızda ve projelerimizde bu anlayışla hareket ediyoruz. Kıymetli Belediye Başkanlarımıza da katkı koyabileceğimiz her alanda birlikte çalışmaya hazır olduğumuzu bir kez daha ifade etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

KESTELLİ MEME KANSERİNE DİKKAT ÇEKTİ
Meme Kanseri Farkındalık Ayı’na gelinmesi sebebiyle ayrıca bu konuya dikkat çeken Kestelli, şu ifadeleri kullandı:
Bildiğiniz gibi meme kanseri kadınlarımız için çok önemli bir sağlık problemi. Borsa olarak biz de her yıl meme kanseri farkındalık ayı olan Ekim’de konuya dikkat çekmek amacıyla etkinlikler düzenliyoruz. Kadın Belediye başkanlarımızın da özellikle dezavantajlı grupta yer alan kadınlarımız için yapacakları çalışmaların farkındalığın artması açısından çok faydalı olacağına inanıyorum. Konuya önceden dikkat çekmek amacıyla hazırladığımız rozetleri birazdan kendilerine sunuyor olacağız.