GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
5 Şubat 2022 Cumartesi 09:33

Kemeraltı esnafı isyanda... Faturalar kepenk kapattırdı!

İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, son 10 günde çarşının en işlek caddesinde üç dükkanın kapandığını belirterek, “Dükkan kirasını aşan elektrik faturası ve işletme giderleri, pes ettiriyor. Önümüzdeki süreçte daha çok esnafın dükkanını kapatmayı düşündüğünü duyuyorum” dedi. Girgin, asgari ücretteki artışın çarşıya olumlu bir şekilde yansımadığını ifade etti.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Vatandaşı çileden çıkaran elektrik ve doğalgaz zamları, esnafa da kepenk kapattırıyor. Dünyanın en büyük açık alışveriş merkezi olarak kabul edilen İzmir Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda faaliyet gösteren pek çok esnaf, elektrik ve doğalgaz zamlarıyla katlanan işletme giderlerini karşılayamaz hale geldi. Son 10 günde, çarşının en işlek ana caddesinde faaliyet gösteren, ikisi tekstilci, biri kuyumcu olmak üzere  üç dükkan kepenk kapattı.

5 BİN LİRA KİRA, 9 BİN LİRA ELEKTRİK FATURASI!

İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, çarşı esnafının elektrik ve doğalgaz faturalarının, kiraları katladığını söyledi. Rahatsızlığı nedeniyle 10 gün uğrayamadığı Kemeraltı’na döndüğünde cadde üstündeki üç dükkanın kapandığını görünce, çok büyük şaşkınlık yaşadığını anlatan Başkan Girgin, “Biri kuyumcu, ikisi giyim sektöründe faaliyet gösteren esnafımız, artan işletme giderlerine dayanamayarak teslim oldu, kepenk kapattı. Son zamlarda devasa boyutlara ulaşan faturalar o kadar çok ağırlaştı ki, kiraları geride bıraktı. 5 bin lira kira ödeyen esnafımız, 9 bin lira elektrik faturası ödüyor. Bu yükün altından hangi esnaf kalkabilir?” diye çıkıştı.

İŞLETME GİDERLERİ, KİRALARI SOLLADI

Özellikle gıda üzerine iş yapan esnafın daha çok elektrik ve doğalgaz tükettiğini hatırlatan Başkan Semih Girgin, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Elektrik ve doğalgaz faturaları, özellikle gıda sektöründe faaliyet gösteren esnafımızın belini büküyor. Gıda ürünlerini sakladığı buzdolaplarını sürekli çalıştırmak zorunda. Müşterilerini soğuk havada ağırlayamayacağına göre mekanı ısıtmak zorunda. Bunları yapınca haliyle faturalar da uçuk rakamlara çıkıyor. Elektrik faturaları, hiç kimsenin tahmin edemeyeceği rakamlarda gelir oldu. Asgari ücret arttı, sigorta primleri arttı. Tüm bunlar, esnafımızı kepenk kapatmaya zorluyor. Kiraları sollayan işletme giderlerinin altından kalkamayan esnafımız imdat çığlıkları atmaya başladı.”

ASGARİ ÜCRET ARTTI, KEMERALTI’NA YANSIMASI OLMADI

Asgari ücretin artmasının, Kemeraltı’na bir yansımasının olmadığını özellikle belirten Başkan Semih Girgin, “İnsanların alım gücü çok düştü. Çünkü asgari ücret artışındaki fark, daha insanların cebine girmeden yapılan zamlarla ellerinden alındı” dedi. Başkan Girgin, okulların tatile girmesiyle umutlandıklarını ancak hava şartlarının sadece iki günlük alışverişe izin verdiğini dile getirdi. Esnafın pandemi sürecinde borçlandığını, yapılandırdığı borçlarını ödemek için uğraşırken, diğer yandan da ayakta kalmak için direndiğini anlatan Başkan Girgin, sözlerini şöyle sürdürdü:

ESNAF, ZAMLARIN GERİ ÇEKİLMESİNİ BEKLİYOR

“Kemeraltı esnafı gerçekten zor durumda. Çarkı çevirebilmek için iş yapmaya çalışıyor ama siftah yapmadan akşamı ediyorlar maalesef. Devlet, esnafın yaşadıklarını görmeli. Bu siyaset üstü bir şey. Zamların geri çekilmesi, esnafın soluk alması gerekiyor. Zamlar geri çekilmezse, bugünkü tabloda iyiye gidiş olmayacak; aksine daha da kötü olacak.”