GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Tarım
30 Nisan 2024 Salı 08:34

Kemalpaşa’daki hüsranı Ziraat Odası başkanı anlattı: Böyle giderse 5-10 yıla kiraz biter!

Kirazın anavatanı olarak bilinen Kemalpaşa’da ilk hasat yapıldı. Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray, “Rekoltede ciddi bir düşüş var. Aşağı yukarı yüzde 30’un altında gerçekleşecek diye düşünüyorum o da herhangi bir doğal afetle karşılaşmazsak. Şu anda erkenci kirazlar hasat üzerinde ama fiyatlar üreticinin yüzünü güldürecek bir seviyede değil” şeklinde konuştu. Üreticinin üzerinde imar baskısı olduğunu kaydeden Oray, “Üreticilerin desteklenmesi gerekiyor. Böyle giderse 5-10 yıla kalmaz biz kirazı konuşuyor olmayacağız." dedi.

Büşra ÇETİNKAYA/EGEDESONSÖZ – Türkiye’nin önemli kiraz üretim merkezlerinden biri olan İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde ilk kiraz hasadı yapıldı.

Coğrafi işaretli Kemalpaşa kirazının büyük bir bölümü yurt dışına gönderiliyor. İlk kirazlar iç piyasada kilosu 100 liradan satılıyor.

Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray, kiraz üretiminde son durumu, hobi bahçelerinin üretime verdiği etkileri ve ilk hasadı yapılan kirazın rekoltesi hakkında Egedesonsöz’e değerlendirmede bulundu.

FİYATLAR YÜZ GÜLDÜRMÜYOR
Oray, kiraz üretiminde maliyetlerin arttığını ve fiyatların üreticinin de tüketicinin de yüzünü güldürmediğini ifade ederek “Rekoltede ciddi bir düşüş var. Aşağı yukarı yüzde 30’un altında gerçekleşecek diye düşünüyorum o da herhangi bir doğal afetle karşılaşmazsak. Şu anda erkenci kirazlar hasat üzerinde ama fiyatlar üreticinin yüzünü güldürecek bir seviyede değil. Onların da bugün toplama maliyeti bir 40-45 lira seviyelerinde ve bu kilogram maliyeti. Mazot, gübre ilaç masrafları hariç. Pazar fiyatlarına baktığımızda en iyi kiraz bugün 100 lira. Bunların üstüne de diğer masraflarımızı koyduğumuzda geriye bir şey kalmıyor. Üretici de tüketici de bu konuda dertli” dedi.

ÜRETİCİ KAZANAMIYOR
Oray şöyle devam etti: “Üretimde sıkıntı yok ama üretici ekonomik krizden etkilendi. Dolar yüksek, yurt içinde dahi kilogramını 80-90 liraya aldığımız kiraz, marketlerde 250 gramı 400 lira etiketinde. Bu bizi üzüyor. Tüketici tarafından bakıldığında bu fiyatlara göre üretici sanki para kazanabiliyormuş gibi görünüyor ama durum öyle değil”

ARAZİLERİ HOBİ BAHÇELERİNE DÖNÜŞTÜRÜP PARSEL PARSEL SATIYORLAR
Üretime devam edemeyenlerin arazisini sattığını dile getiren Oray, “Maliyetlerin artmasından dolayı kiraz üretimini bırakanlar oluyor. Eğer istediği bir rakamı bulabilirse arazileri satıyor. Bu işlerin peşinden koşan insanlar var. Bu arazileri hobi bahçelerine dönüştürüp parsel parsel satıyorlar. İzmir’in kaçak yapılaşmalardan muzdarip ilçelerinden biri de Kemalpaşa. Üretici üretmiş olduğu üründen bir kazanım sağlayamadığı için araziyi elinden çıkarıyor. Çoluğu çocuğu varsa asgari ücretle bir iş bulabilirse gönderiyor, bir fabrikaya giriyor. Çünkü çalıştıracak işçi de yok. 150-200 km yakınlıkta ilçelerimizden günlük işçiler geliyor ama bu da yetersiz kalıyor” diyerek çalıştıracak işçi dahi bulmakta zorlandıklarını belirtti.

BÖYLE GİDERSE 5-10 YILA KİRAZ KALMAZ
Son olarak üreticinin sıkıntılarına çözüm bulunmadığı takdirde üretimin günden güne azalacağını söyleyen Oray, sözlerini şöyle noktaladı:

“Bu sorunlar her geçen yıl azalacağına artıyor. Kirazıyla anılan bir ilçe Kemalpaşa. Kuzey yarım kürenin ilk kirazı. Topraklarımız çok verimli. Bizim ürettiğimiz ürünlerin yüzde 60’ı yurt dışına gönderiliyor. Ülkemiz için de iyi bir döviz kapısı. Üreticilerin desteklenmesi gerekiyor. Böyle giderse 5-10 yıla kalmaz biz kirazı konuşuyor olmayacağız. Arazilerimiz elimizden gidecek, gerek imara açılacak gerek hobi bahçeleri yapılacak.”