GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
5 Temmuz 2021 Pazartesi 21:05

Kemalpaşa’da gergin meclis… Başkan Karakayalı: Bana saygılı olun!

Kemalpaşa Belediyesi meclis toplantısında gündem imar planları ve emsal uygulamaları oldu. Zaman zaman tansiyonun yükseldiği mecliste yeni yapılan kır düğün salonunun isminin hemen belirlenmeye çalışılması üzerine tartışma çıktı. Başkan Karakayalı, "“Biraz da saygılı olun bana, belediye başkanına saygılı olsanız iyi olmaz mı? Yangından mal mı kaçırıyoruz?” dedi.

Ozan EKİZ/EGEDESONSÖZ - Kemalpaşa Belediyesi Temmuz Olağan Meclis Toplantısı, Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı’nın idaresinde gerçekleşti. Meclis gündemine imar tartışmaları damga vururken, kır düğün salonunun ismi konusunda sert diyaloglar yaşandı.

Yapılmakta olan kır düğün salonu ve çay bahçesine vefat eden eski belediye personeli Oktay Zağlı’nın isminin verilmesi talebi üzerine “Bitince karar verelim” diyen Başkan Karakayalı’ya karşı meclis üyelerinin “meclis gündemine alalım” talebi geldi. Bunun üzerine Karakayalı “Biraz da saygılı olun bana, belediye başkanına saygılı olsanız iyi olmaz mı? Yangından mal mı kaçırıyoruz?” diye çıkışta bulundu. Meclis üyelerine gündeme alısın mı diye soru yöneltildikten sonra konu gündeme alındı.

Mecliste bir diğer tartışma konusu imar planları üzerine oldu. Kuzey İmar Planları’na ilişkin olarak Başkan Karakayalı, “Bir çok kişi geliyor bana imara açalım diye, büyükşehirle görüşüyoruz, e imara açalım da sen para kazanacaksın belediye para verecek. Sen para kazanacaksın bin metre kareyi 1,5 trilyona satacaksın belediye onun ıvırından zıvırından para verecek. Kimse kusura bakmasın. Ben para verip imara açacağım bana bir şey yok o kendisi 10 liralık malı 100 lira olacak” dedi.

Cumhur İttifakı Meclis Üyeleri’nin önerge olarak sunduğu “Özellikle Ulucak Mahallemiz’in merkezindeki planlarla ve tapularla ilgili seçim dönemi vaatleri açısından imar ve uygulamalarla ilgili somut bir plan ortaya konulmamıştır” eleştirileri üzerine CHP Meclis Üyesi Ahmet Yaşar Bektaş konuyla ilgili ayrıntıları anlattı. Bektaş, pandemi yüzünden çalışmalarını uzadığını dile getirirken “Ulucak’taki planlarla ilgili son aşamaya gelindi. Sadece orada 1/1000’lik imar planı çalışması değil, aynı zamanda 25000’lik ve 5000’lik imar planı çalışması var. Üçünü birden götürüyoruz. Sadece 1000’lik imar planı yapma yetkimiz var. Diğerlerini bu hafta Büyükşehir’e gönderiyoruz. Ondan sonra 6 ölçekli planlar yapacağız. Çalışmalar sürüyor. Bu uygulamayı bile pandemi yüzünden yeni çıkarabildik. Büyükşehir Belediyesi hem hastalık hem depremden sonra ciddi bir sekteye uğradı. 1,5 seneden beri bu sıkıntılarla uğraşıyoruz. Kuzey tarafın 18 uygulaması bitti, encümenden geçirdik, önümüzdeki günlerde Tapu Kadastro’ya göndereceğiz. Takip ediyoruz, bir sıkıntı yok” açıklamalarında bulundu.

“BU HIZLA GİDERSE 6 AYA KAZMA VURAMAYIZ”

Bektaş’ın açıklamalarının ardından encümene daha gelmediğini belirten MHP Meclis Üyesi Canip Han, bu hızla giderse 6 aya kazma bile vuramayacaklarını söyledi. Han açıklamasında, “İmar planıyla ilgili encümenden geçti diye söyledi. Encümene daha gelmedi. İki ay oldu aşağı yukarı askıdan ineli. Biz sorduğumuzda arkadaşlar “büyükşehirle beraber çalışıyoruz” dedi. İtirazlar konusunda hemfikir olalım dediler, yöntemden yana bir sıkıntı yok. Fakat gidişat çok kötü. 33 tane itiraz var. Aşağı yukarı 15 sene oldu herkesin ezberlediği bir konu. Bir günlük mesele bu. Orada bürokrasi engellemese bir günlük iş. İki ay oldu, gelmedi. Kemalpaşa’nın en büyük sorunu imar planı. İki tane proje bizi rahatlatacak. İmar planı ve kentsel dönüşüm; bunlar çok ağır yürüyor. Kentsel dönüşüm konusunda sunum yapılmasını istedik. En azından ne yapılmak istendiğini bilmek diliyoruz. En azından bir sunum yapılmasını istiyoruz. En azından Kuzey İmar Planı konusunda bürokrasi engelini aşıp en kısa zamanda uygulamaya konulmasını istiyoruz. Bu hızla giderse 6 ayda kazma vuramayız. Bundan bizzat ilgilenmenizi talep ediyoruz”

“İMARI BİZZAT BEN BAŞLATTIM”

Gelen eleştiriler üzerine imarı bizzat kendisinin başlattığını dile getiren Karakayalı “2010 yılında başladık biz Kuzey Tarafı’na. Ben bizzat başlattım, benden sonra gelen arkadaşa dört dörtlük teslim ettim. Aradan beş yıl geçti, hiçbir şey olmadı. 2019’da aldık buraya kadar getirdik. İmar öyle kolay bir şey değil. Bomboş araziyi 11 yıldan beri bir şey yapamıyoruz” dedi.

MECLİSTE ‘YANDAŞ’ TARTIŞMASI

AK Parti Meclis Üyesi Kerim Altın, Ulucak merkezindeki imar ile ilgili görüşlerini dile getirirken  Öncelikle Ulucak’ın merkezindeki imarla ilgili merkezi çözmeden dışarıdaki 25000’likler 5000’likler çözülmesi bence biraz mantıksız duruyor. Önceliğin merkezin verilmesine talep ediyorum. Yandaşlarınıza bir an evvel imarı geçirmeye çalışıyorsunuz ama merkez duruyor” dedi. ‘Yandaş’ sözü üzerine karşılıklı atışmaların sürdüğü mecliste Başkan Karakayalı, Yandaş kim? İftira atamazsınız. Lütfen sözünüzü geri alır mısınız? Kim yandaş, söyle. Ne kadar ayıp bir şey yandaş demek” dedi.

Başkan’ın söyledikleri üzerine Altın, sözlerini geri almayacağını söyleyerek “Lütfen sözümü kesmeyin. Sözümü geri almıyorum. Siz açıklama yapın yandaş kim diye” dedi.

“BİSİKLET YOLLARI YAPACAĞIZ”
AK Parti Grubu’nun ‘altyapı çalışmaları ne zaman bitecek?’ sorusu üzerine Başkan Karakayalı “İlk etap çalışmamız Sütçüler yoluna kadar gidecek. Oraya sanayi kadar günlük kaldırımları da başladık sökmeye. Çok modern bir kaldırım yapıyoruz. Asfaltlama yapacağız sonra bisiklet yolu yapacağız. Bisiklet yolunu da Nazarköy’e kadar götüreceğiz. Belediyemizin önünden geçip gidecek. Yapım süresi 90 gün ama ilk yarısını çok kısa sürede yapacağız” dedi.

“ÖZÜR BORCUNUZ VAR”

AK Parti Meclis Üyesi Mustafa Baş, Başkan Karakayalı’nın seçim vaattleri üzerine değinerek “Seçim vaadi olarak emsali 1,6’ya 2 olarak söylediniz. Şu anda Kuzey İmar Planı’nda getirdiğiniz emsal 0,8 1 arasında. Peki o zaman siz bu vatandaşlarımızın duygularıyla oynamadınız mı? Oy tüccarlığı yaptınız. Biz bunun olamayacağını size söyledik. Sizin bir özür borcunuz var” dedi.