GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
5 Temmuz 2021 Pazartesi 17:59

Konak'ta gündem 'Ek ödenek'

Ek bütçe tartışmalarında söz alan Konak Belediye Meclisi Başkan Vekili  Cenap Börühan, " Birçok belediye ve kurumlarda bazı özel hallerde rezerv bütçeler oluşturulur ve kullanılır. Belediyemizin mutlaka pandemi kaynaklı olmak üzere birçok nedenden bütçenin sınırlarını üzerinde harcama yaptığı gerçekleşti. 9 tane maddemizin 8 tanesi oy birliği ile geçmiş birlikte davranma karar ve azminizi takdirle karşılıyorum" diye konuştu.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Konak Belediyesi Temmuz ayı olağan Meclisi'nin ikinci oturumu gerçekleştirildi. Konak Belediye Başkanı Abdül Batur'un yokluğunda Başkan Vekili Cenap Börühan başkanlığında gerçekleştirilen oturuma Eşrefpaşa Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi ev sahipliği yaptı.

Meclisin gündeminde ise Konak ilçesinde yer alan 3 mahalle için yapılacak olan doğalgaz çalışmaları ve Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinin Ek Ödenek başlıklı 37.maddesine göre ek ödenek verilmesi konular yer aldı.

DOĞRU TAHMİN YÜRÜTTÜĞÜMÜZÜ GÖSTERDİ
Ek ödenek maddesi hakkında söz alan AK Parti İsmail Özen, "Bütçeyi konuştuğumuzda, 'zorunlu giderlerimizde 70 milyon gibi bir para düşünmekteyiz bu bizim tahminimiz' demişiz. Şimdi baktığımızda 60 milyon gibi bir tutara geldi. Bu bizim ne kadar doğru bir tahmin yürüttüğümüzü göstermiş oldu" dedi.

EK BÜTÇE YAPIMININ TARTIŞMALI OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ
Özen'in ardından partisi adına söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız ise, Grup başkanvekili geçen bütçe görüşmelerindeki konuşmaları burada da belirtti. Biz 2 bütçede de belirttiğimiz bir şey vardı. Bütçenin bazı kriterlerin çok uzağında olduğunu söylemiş ve teknik analizlerimizi yapmıştık. Bugün bütçenin 6'nci ayını doldurduğu bu günlerde ek ödenek istiyoruz Belediye bütçeleri Kamu Maliye kanununa göre yapılıyor. 17'nci maddenin ödeneklerin yetersiz kalması durumda karşılığı göstermek kaydı ile ek bütçe yapılır deniyor ancak biz borçlanma ile bir bütçe yapıyoruz. Doğal olarak kanunun ilgili maddesine göre baktığımızda ek bütçe yapma yöntemimizin de tartışmalı olduğunu görüyoruz. Bu 60 milyonu 42 milyonu müteahhit odaklı konularda yapıyoruz. Kentsel tasarım müdürlüğüne 2 milyon aktarıyoruz buna da belediye binamız için proje olduğu söyleniyor. Bir önceki dönemde hazırlanmış belediye hizmet binası projesi vardı ona ne kadar ödendi? İç borç faiz giderlerine 5 milyon aktarıyoruz. Bu giderlerin içerisinde neyi koyuyoruz… Biz 6 ay öncede söyledik, biz ilklerin belediyesiyiz. Borçsuz belediyeyi borçlu yapma konusunda ilklerin belediyesiyiz. Son 10 yılda hiçbir belediye başkanı ek bütçe talep etmemiş. Bu şekilde devam edersek, geçen sene söylediğimiz eleştirilerde haklı duruma geliyoruz.  Burada 5 milyon TL'lik yedek bütçe ayırıyoruz… Grup olarak ret kullanmamızın nedeni gelir göstermemiz yerde borçlanmada gelir göstermediğimiz, borçlanmamızın her geçen gün büyüdüğü, gelir gider bütçesi açıdan baktığımızda sıkıntılı bir noktaya taşınmasıdır. Borçlanma ile ilgili geçen oy birliği yaptık. Yatırım konusundaki her noktada bizler destek oluruz diyoruz. Ancak baktığımızda sadece 2 milyonun oraya ayrıldığını görüyoruz. 47 milyonluk kalemin bize nereye gidildiğini anlatırlarsa o zaman deriz ki evet bunlar yatırıma gidiyormuş" ifadelerini kullandı.

BÜTÇE SINIRLARININ ÜZERİNDE HARCAMA YAPILDI
Eleştiriler ile ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Vekili Cenap  Börühan, "Birçok belediye ve kurumlarda bazı özel hallerde rezerv bütçeler oluşturulur ve kullanılır. Belediyemizin mutlaka pandemi kaynaklı olmak üzere birçok nedenden bütçenin sınırlarını üzerinde harcama yaptığı gerçekleşti. 9 tane maddemizin 8 tanesi oy birliği ile geçmiş birlikte davranma karar ve azminizi takdirle karşılıyorum. Burada yapmış olduğunuz eleştirilerin doğru olan kısımlarından faydalanacağız" diye konuştu.

BELEDİYE GELİRLERİMZDE DÜŞÜŞLER VAR
Börühan'ın ardından söz isteyen CHP Ulvi Puğ ise, "Aslında eleştirilen cevabını kendisi verdi. Önceden görülmeyen hizmetlerin şimdi yapılması dedi. Depremden pandemiye kadar görülmeyen o kadar çok sorun çıktı ki karşımıza. Bunların yanında da belediye gelirlerimiz de düşüşler var. Bunlar ihtisas gerektiren bir konu. Komisyon başkanımız belki bununla ilgili daha net şeyler söyleyecektir" dedi.

AYRILAN TUTAR İŞÇİLERE ÖDENECEK
Söz alarak konuşma yapan  Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı CHP'li Meclis Üyesi Nesrin İlkutlav ise, "Hakan Bey’in bahsettiği huşularda ilgili olarak 47 milyonluk rakamın detaylarını verebiliriz. İnsan kaynakları ve eğitim müdürlüğüne aktarılan rakamın içerisinde MARVEL’de çalışan taşeron ve işçilerimize ödenecek rakamlar var. Bütçemizin 60 milyon artışında gelir ve gider birbirini dengelemektedir. Sizin bahsettiğiniz hususlarla ilgili olarak da proje alımları içerisinde komisyon kararımızdaki metni okuduktan sonra açıklama yapabilirim. Komisyon raporumuzda şu var: 47 milyon liralık rakam insan kaynakları ve eğitim müdürlüğü bütçesine aktarılacak. Proje alımları ekonomi koduna 2 milyon, mali hizmetler müdürlüğü 2021 yılı mali bütçesindeki yedek ödenek 6 milyon, 2021 yılı mali bütçe deki diğer iç borç faiz giderleri 5 milyon olarak eklenmesine… Buradan proje alımlarımızın içerisinde yeni yapılacak olan belediye binamızla ilgili. Mali hizmetlerimize aktarılacak 6 milyon ise, mali hizmetlerden diğer müdürlüklerin bütçesine aktarılacak olan tutarları oluşturuyor. İç borçlanmamızda da 2020-2021 yılında alınan ve öngörülmeyen borçların banka kredi faiz giderleri toplandığında 60 milyon yapıyor. Bunu karşılayabilmek için de kasamızdaki 24 milyon 500 bin ve 31 milyon 500 bin liramız karşılamaktadır " diye konuştu.

BÖYLE BİR DÜZENLEMEYİ SIKINTILI BULUYORUZ
CHP'li İlkutlav'ın ardından yeniden söz alarak açıklamalarda bulunan AK Partili Hakan Yıldız, "Bizim ortaya koyduğumuzu maddenin başını almış, sonun da almasını öneriyorum. Bizim dediğimiz gelir kaynağını göstermek gerekiyor. 47 milyon TL'yi insan kaynaklarına aktarıyoruz. Meclis bu belediyenin en önemli unsurudur. BU kalemlerde meclise bilgi verilmesi zaten gereklidir. Detaylı bilgilenme konusunda bakıyoruz. 47 milyonluk kaynak işçiye ödenebilir ancak bütçeyi siz yapıyorsunuz, bunlar öngörülebilir. Belediye şirketinde büyük bir alım mı oldu ki maliyet bir anda arttı? Bunun olmadığını da biliyoruz.  Bu yüzden bunları ön görebilirsiniz. Bir kanun maddesi açık ve gelir öngörmeden borçlanma yapıyoruz, bunu sakıncalı ve ileriye dönük problemli görüyoruz. Kaynak yönünden de 6 aylık süreç içinde böyle bir düzenlemeyi de sıkıntılı buluyoruz" ifadelerini kullandı.

3 MAHALLEYE DOĞALGAZ MÜJDESİ
Mecliste ayrıca Konak sınırları içerisinde yer alan 3 mahalle için de kritik bir madde de konuşulan konular arasında yer aldı. 2019 yılında temelleri atılan ancak bir türlü tamamlanamayan, Zeytinlik, Levent ve Güney Mahallelerinde doğalgaz çalışmaları için mahalle sakinlerine sevindiren haber Konak Belediye Meclisi'nden geldi.

 İmar- Çevre- Plan ve Bütçe Komisyonlarında görüşülen ilgili madde, komisyonlarda oy birliği ile Meclis gündemine eklenirken, ilgili maddeyi görüşen Meclis Üyeleri, maddenin komisyonlardan gelen şekliyle onaylanmasına oy birliği ile karar vermiş oldu.