GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
31 Ağustos 2024 Cumartesi 08:43

Karşıyaka’nın kalbindeki revizyona vatandaşlardan itiraz!

Karşıyaka’nın kalbi noktasındaki 400 hektar büyüklüğündeki 9 mahalleyi kapsayan imar planına çok sayıda vatandaştan itiraz gelirken komisyon bazı itirazları kabul etti, bazı itirazları ise reddetti. Planın yeniden askıya çıkması bekleniyor.

EGEDESONSÖZ - Karşıyaka Belediyesi etaplar halinde sürdürdüğü imar planı çalışmaları ile ilgili yeni bir gelişme daha yaşandı.

Bahriye Üçok, Bahçelievler, Bahariye, Aksoy, Tuna, Donanmacı, Alaybey, Tersane mahalleleri ile Bostanlı Mahallesi’nin bir kısmını kapsayan alanın imar planına vatandaşlardan itiraz geldi.

İtirazları inceleyen Karşıyaka Belediyesi Meclisi İmar Komisyonu kimi itirazları kabul ederken kimi itirazları ise reddetti.

102 vatandaşın itirazı oy birliği ile haklı bulunurken 50 vatandaşın itirazı ise geri çevrildi. Komisyon kararları 2 Eylül 2024 tarihinde toplanacak olan Karşıyaka Meclisi’nde meclis üyelerinin onayına sunulacak. Komisyon kararlarının aynı şekilde geçmesi bekleniyor.

Planın bir kez daha askıya çıkması gündemde. Öte yandan TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi’nin yaptığı itiraz ise henüz karar bağlanmadı.

PLANIN AYRINTILARINDA NELER VAR?
Planlama alanının 144 hektarı konut alanlarına, 121 hektarı ise konut-ticaret alanlarına ayrıldı. Askıya çıkan planlar bölgenin nüfusunun 237 bin kişiye kadar çıkmasına olanak sağlıyor.

İlçede nüfusun yaşadığı en büyük alanları kapsayan imar planlarının ayrıntıları da belli olurken plan, herhangi bir sosyal donatı ve teknik altyapı alanı ayırmadan, inşaat yoğunluğu ve nüfus artırılmasına olanak tanıyor. İmar kanununa ve mekansal planlar yapım yönetmeliğine  aykırı olduğu belirtilen yeni plan kararı, aynı zamanda şehircilik ilkelerine, modern kentleşme unsurlarına, yüksek yaşam standartlarını oluşturma kriterlerine uymamakla gündeme geldi.

Mahkeme süreçlerine açık olduğu ve dava yoluna gidilebilmesi muhtemel yeni plan revizyonunun uygulanmasının zor olduğu anlatılırken inşaatları arttıran, betonlaşmanın önünü açan bir çalışma olması da dikkat çekti.

Ada bazında dönüşümün hedeflendiği planda kamuya herhangi bir terk yapmaksızın mevcut inşaat haklarının yüzde 20 artırılmasına ilişkin plan notu revizyona eklendi

PLAN AÇIKLAMA RAPORU: DEPREME DAYANIKSIZ YAPI STOĞU
Plan açıklama raporunda ise “Planlama Alanı genel olarak yapılaşmasını ruhsatlı olarak tamamlamış bir bölgedir. Planlama alanının konumu, tarihi kimliği, gündelik hayatın önemli bir parçası olması göz önünde bulundurulduğunda; söz konusu bölge sağlıklı sürdürülebilir kentsel çevre oluşturabilmek adına birçok potansiyele sahiptir. 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planında; genel olarak kendi örüntüsünü oluşturan ve büyük bir kısmı yapılaşmış, planlama alanı içerisinde dengeli yer seçmiş eğitim, sağlık, ticaret ve kültürel faaliyetleri ile yaşayan bir konut ve eğilimi nedeni ile konut + ticaret kullanımına sahip alanlar korunarak, konut kimliğinin büyük oranda gelecekte de devam ettirilmesi öngörülmüştür.

Yapılan sentez çalışmaları sonucu mevcut yapılaşma kararları ve çevre koşulları nedeni ile sıkışık dokuya sahip alanlara konu yaşam standartlarının düşük olduğu mahalleler ile birlikte yoğun ticaret baskısı, eski ve depreme dayanıksız yapı stoku göze çarpmaktadır. Planlama Alanında çalışma ve yaşam alanlarının iyileştirilmesi, sağlıklaştırılması, kentsel gelişmenin yönlendirilmesi, afet odaklı katılımcı planlama anlayışı benimsenmiştir.” ifadeleri yer aldı.