GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
2 Mayıs 2023 Salı 20:02

Karşıyaka’da örnek projeye onay... Tasarruf yapana katı atık bedeli iade!

Karşıyaka ilçesi sınırları içerisinde elektrik ve su tüketimini azaltarak vatandaşların sıfır atık yönetiminde farkındalık oluşturabilmesi hedefleyen önerge Belediye Meclisi’nden geçti. Buna göre yüzde 15 oranında tasarruf sağlayanlar katı atık bedelini geri alacak.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Karşıyaka Belediyesi Mayıs ayı meclisinin ilk oturumu Başkan Cemil Tugay’ın yokluğunda Başkan Vekili Atilla Baysak yönetiminde gerçekleştirildi. Toplantıda, meclis üyeleri oy birliği ile örnek bir projeye onay verdi.

Oturumda komisyonlardan gelen su ve elektrik kullanımında tasarruf sağlanabilmesi amacıyla gündeme getirilen önerge meclis üyelerine sunuldu. “Karşıyaka Belediyesi olarak, vatandaşımızın, apartman ve site yönetimlerinin enerji verimliliği, su tasarrufu ve evsel atık azaltımı yaparak geri dönüşüme destek vermesi konularında ekosistem duyarlı uygulamalarının teşvik edilmesi amacıyla su faturalarına yansıyan “Katı Atık Bedeli” nin gerçekleştirilen ayı takip eden ay için alınmaması ya da indirim yapılması şartlarının belirlenmesi" şeklindeki önerge oy birliği ile kabul edildi.

Bu gündem maddesine göre başvuru yapan mülkiyet sahibi, apartman yönetimi ya da site yönetimi, tüm kat maliklerini kapsayacak şekilde elektrik ve su tüketimini bir önceki aya oranla yüzde 15 oranında tasarruf etmesi ve bunu faturalar ile kanıtlanması ve Karşıyaka Belediyesi Sıfır Atık sistemine kayıtlı olduklarını gösteren atık teslim fişi ile  belgelendirmesi halinde  ‘Katı Atık Bedeli’ nakit ödül olarak geri ödenecek.

YURT DIŞI GEZİSİ MECLİS ÜYELERİNİN CEBİNDEN
Başkanlıktan gelen önergelerin görüşüldüğü toplantıda, Bosna Hersek’in başkenti Sarajevo’da bulunan  Sarajevo Belediyesi’nin belediye günü kutlamasına katılmak üzere, Atilla Baysak, Mithat Salepçioğlu, Suat Okal, 3-4-5 Mayıs tarihlerinde görevlendirilmesi ulaşım ile günlük harcırahlarının 2023 bütçesinden değil de kendilerinin karşılaması hakkındaki önerge oy birliği ile kabul edildi. Atilla Baysak, “Belediyemizin kasasından herhangi bir para çıkmayacak. Masrafları kendimiz karşılayacağız” dedi.

GÜNDEMLER KARIŞTI
Öte yandan oturumda Karşıyaka Örnekköy’deki bulunan ve bir kısmı belediye mülkiyetine ait 26502 ada 3 parsele Cemevi inşa edilmesi için Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Karşıyaka Şunesi ve Zübeyde Hanım Alevi Bektaşi Kültürü yaşatma Derneği ile protokol yapılması ile ilgili gündeme gelen önergenin yanlışlıkla gündeme alındığı öğrenildi. 

AK Parti meclis üyesi Adem Öztürk “Önerge yanlış gelmiş. Burası bir arsa bir kısmı hazineye bir kısmı belediyeye ait önergede belediyeye kalan hissesine cem evi yapılması ibaresi var. Bu teknik olarak mümkün değil. Parsel İfraz edilmeden hissenin üzerine inşa edilmesi mümkün değil. Komisyonlara gitsin ikinci birleşime gelsin. Teknik olarak yanlış bir önerge” dedi.

Başkan Vekili Baysak ise maddenin sehven gündeme getirildiğini ifade etti. Baysak, “Önerge oylanmadan imar ve hukuk komisyonlarında görüşülmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

İkinci birleşimin 5 Mayıs’ta yapılması kararlaştırıldı.