GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
5 Mayıs 2023 Cuma 19:18

Karşıyaka'da bütçeye vize!

Karşıyaka Belediyesi’nin 2022 gelir hesap bütçesi AK Partili meclis üyelerinin ret oyları ile meclisten geçerken gelir gider bütçesi arasında 159 milyon 955 bin TL’lik fark dikkat çekti.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ – Karşıyaka Belediyesi Mayıs ayı meclis toplantısının ikinci olağan oturumu gerçekleştirildi. Belediye Meclis Salonu’ndaki oturum Başkan Cemil Tugay yönetiminde yapıldı.

Meclis’in açılışında konuşan Başkan Tugay, 14 Mayıs’ta yapılacak seçimleri hatırlatarak “Seçim yapabildiğimiz için çok mutlu olduğumuzu, bize demokratik bir cumhuriyet armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarına minnet duyduğumu, ülkemizde demokrasiye sahip çıkan herkese teşekkür ettiğimi söylemek isterim. Seçim yarışı gerçekte hizmet yarışıdır. Cumhurbaşkanı ve milletvekilleri seçildiği için çok önemlidir. Yerel seçimlerden daha önemlidir. Bu bilinçle sesimin ulaştığı tüm vatandaşlara seçime katılmaya çağırıyorum. Herkes sandığa gitmeli ve siyasi iradesi doğrultusunda oyunu kullanmalı. Siyasi partilerimizin hepsi bizim için bir zenginliktir. Birini diğerinden ayırmamalıyız. Bizler de özveri ile yapıyoruz siyaseti. Siyasetçiler yaşam yurttaşın yaşamına göre daha zordur. Sürekli sizlerden çözümler üretmeniz beklenir. Siyaseti sadece birilerini yaftalamak için yapanlar var. Bunlar yanlış. Bunların tarafı olmamalıyız. Karşıyaka aydın bir şehir. Seçim sürecinde de her türlü gerginlikten uzak durmalıyız. İktidarlar sonsuza kadar sürmez elbet bir gün değişir. Demokrasi bizim değişmez tercihimiz olmalı. Şimdiden 15 Mayıs sabahı olacak sonucun hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

GELİR-GİDER ARASINDA 159 MİLYONLUK FARK
Meclisin ana gündemi 2022 Mali Yılı İdare Kesin Gelir ve Gider Hesap Bütçesi oldu.  Açıklanan rakamlara göre 2022 yılında 569 milyon 29 TL’lik gelir elde edilirken 728 milyon 984 bin TL’lik harcama yapıldı. Gelir ile gider bütçe arasında 159 milyon 955 bin TL’lik açık ortaya çıktı.

Plan ve Bütçe Komisyonu adına açıklama yapan Emine Çağatay “2022 için belirlenen gelir bütçesinin 659 milyon 828 bin TL. Gerçekleşen net tahsilat ise 569 milyon 29 bin TL oldu. Gerçekleşme oranı ise yüzde 86,24’e tekabül ediyor. 2022 için belirlenen gider bütçesinin ise 889 milyon 918 bin TL. Gerçekleşen gider ise 728 milyon 984 bin TL oldu. Gider gerçekleşme oranının ise yüzde 80 oldu. Buna göre bütçe gelir gider tablosunda öngörülü davranıldığı memnuniyetle müşahede edilmiştir.” dedi.

Ardından CHP Grubuna adına söz alan Hülya Polat “2022 yılında gelir gider rakamlarının oldukça artmış olmasına rağmen bu artışlar sadece rakamlarda kalmıştır. Vatandaşların geçimine ve yaşam kalitesinin artmasına yansıyan katkısı olmadığı gibi ailelerin geçim sıkıntısı içinde olmasına neden olmuştur. Son açıklanan enflasyon rakamlarına göre gıdada yüzde 166, ette yüzde 110, süt ürünlerinde yüzde 62’lik artış halkımızın belini bükmektedir. 8,5 milyon civarındaki halkımız derin yoksulluk ağı içerisinde yaşamamaktır. Yaşamlarını sosyal yardımlarla geçindirmek zorunda kalmışlardır. Çocuklar beslenemez, anneler tencere kaynatamaz durumdadır. İşte bu şartlardan dolayı gelir dağılımında, sosyal adalette, eğitim ve sağlıkta eşitlik istiyor. Ülkemizin içinde bulunduğu enflasyonist ve baskıcı şartlar altında gerçekleşen kesin hesap rakamları bunlardır. 2022’nin bu şartlar altında dahi belediye hizmetlerinin aksatmadan sürdürülmesi, belediye bütçesinin ekonomik ve yerine göre iktisada uygun şekilde harcamalar yapılarak sıkıntılı bir sürecin geride bırakılmasını sağladığı için sayın Belediye Başkanım Cemil Tugay başkanıma, belediye bürokratlarına ve personelimize teşekkür ediyorum ” diye konuştu.  

2022 Mali Yılı İdare Kesin Gelir ve Gider Hesap Bütçesi AK Partili meclis üyelerinin ret oyları ile meclisten geçti.

CEMEVİ İÇİN BAŞKAN TUGAY’A YETKİ
Karşıyaka Örnekköy Mahallesi’ndeki bir kısmı belediyeye bir kısmı Hazine’ye ait olan bir parselde cemevi yapılması Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Karşıyaka Şubesi ve Zübeyde Hanım Alevi Bektaşi Kültürünü Yaşatma Derneği ile protokol yapılması konusunda Belediye Başkanı Cemil Tugay’a yetki verildi. Protokole dair açıklama yapan Başkan Tugay’ın protokolün sadece sürecin işbirliğine yönelik olduğuna dair söyledi. Tugay’ın tahsis olmadığını ifade etti.