GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
19 Aralık 2020 Cumartesi 12:53

Karabağlar’a Sayıştay uyarısı: Protokol var, gelir yok!

Sayıştay, Karabağlar Belediyesi’ne ilişkin mali inceleme raporunu tamamladı. Raporda birçok konunun altı çizildi.

EGEDESONSÖZ- Sayıştay, ilçe genelinde ambalaj atıklarının toplanması için bir firmaya imtiyaz hakkı tanındığını fakat bunun için bir gelir alınmadığını tespit etti.

Yapılan incelemede, “İzmir Karabağlar Belediyesinin, 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 8’inci maddesine dayanılarak hazırlanan Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği’nde kendisine verilen görevleri yerine getirmek maksadıyla bir geri dönüşüm şirketi ile ambalaj atıklarının toplanmasını kapsayan bir protokol imzaladığı ve belediyenin söz konusu firmaya verdiği imtiyaz hakkı karşılığında herhangi bir gelir elde etmediği tespit edilmiştir. Karabağlar Belediyesi tarafından söz konusu imtiyaz hakkı verilmesi karşılığında, herhangi bir bedel alınmadığı tespit edilmiştir. Ambalaj atıklarının toplanması konusunda imtiyaz devrinin, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümleri çerçevesinde açılacak ihale yoluyla, en yüksek bedeli ödemeyi kabul eden firmaya verilerek gerçekleştirilmesi gerekmektedir” denildi.

Taşınmazların değerleri konusunda eksiklikler olduğunu belirten Sayıştay, “İdarenin mülkiyetinde, yönetiminde veya kullanımında bulunan taşınmazlara ilişkin Yönetmelik hükümlerine uygun olarak değerlemelerin yapılmadığı; ilgili taşınmazları ihtiva eden Yönetmelik’in ekinde yer alan taşınmaz icmal cetvellerinin düzenlenmediği; söz konusu taşınmazların tümünün muhasebe kayıtlarında izlenmediği görülmüştür. Sonuç olarak, idare tarafından taşınmaz envanterinin sağlıklı bir şekilde çıkarılması, muhasebe ile taşınmaz bilgi sisteminin entegrasyonunun sağlanması, taşınmaz programı üzerinden taşınmazların kayıtlı değerlerinin açık bir şekilde yer almasını sağlayacak bilgilere yer verilmesi, satışı yapılan taşınmazların kayıtlı değerleri üzerinden kayıtlardan çıkarılması gerekmektedir. Bu durum hem taşınmazların kayıtlı değerleri üzerinden kayıtlarda izlenmesi hem de taşınmazlara yönelik mali nitelikteki işlemlerin mevzuata uygun şekilde yerine getirilmesi açısından önem arz etmektedir” dedi.

RUHSATLARI OLMADAN ÇALIŞIYORLAR
Sayıştay ayrıca ilçe genelinde faaliyet gösteren işletmelerin ruhsatsız çalışmasına vurgu yaptı. Bu konuda belediyenin denetleme yapması gerektiğinin altını çizerek, “Belediye ruhsat ve zabıta personelince yapılan denetimler ile vergi mükellefiyet listelerinin karşılaştırılması sonucunda işyeri açma ve çalışma ruhsatı olmadan faaliyet gösteren 2420 adet iş yerinin bulunduğu tespit edilmiştir” denildi.

DİĞER KONULAR ŞÖYLE:
“Belediye mülkiyetinde bulunan taşınmazların kiraya verme işleminin nazım hesaplarda izlenmediği tespit edilmiştir”

“Belediyenin tapuda kayıtlı taşınmazlarından bir kısmının cins tashihinin yapılmadığı görülmüştür”

“Belediye Gelirleri Kanunu uyarınca toplanan bazı vergi ve harç kalemlerinde yıllar itibarı ile yapılması gereken artışların yapılmadığı tespit edilmiştir”

“İzmir Defterdarlığı tarafından her ay düzenli olarak Hazineye ait taşınmazların satış tutarları üzerinden hesaplanan % 30’luk payın ve taşınmazların toplam satış bedelleri üzerinden hesaplanan % 10’luk Gecekondu Fonu payının Belediye hesabına aktarılmadığı tespit edilmiştir”