GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
19 Aralık 2020 Cumartesi 12:21

Sayıştay’dan 634 işçi için izin vurgusu: 42 bin 209 gün kullanılmamış!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZSU Genel Müdürlüğü’nün mali harcamalarını inceleyen Sayıştay bulguları raporuna yansıttı.

EGEDESONSÖZ- Kamu kurumlarını mali harcama yönünden denetleyen en büyük kurum olan Sayıştay İZSU Genel Müdürlüğü’nün mali yapısı ve harcamalarını inceledi. Raporda birçok bulguya yer verildi.

Kurum, “Harcamalara Katılım Payı Tahakkukunun Yapılmaması” başlığı altında, “Su ve kanalizasyon tesisi harcamalarına katılım paylarının tahakkuk ve tahsili idarelerin insiyatifinde bulunmadığından, kamu geliri niteliğinde bulunan söz konusu paylarının hesaplanarak tahakukukunun yapılması gerekmektedir” dedi. Ayrıca, “Bu kapsamda yapılan incelemelerde kurumca geçici kabulü yapılan içmesuyu ile atıksu şebeke ve iletim hatlarına ilişkin bütçe giderinin yapıldığı, harcama payı hesaplanması ve tahakukuna ilişkin bir işlemin ise henüz yapılmadığı tespit edilmiştir. Bu durumun kurum mali tablolarında yer alan Gelirlerden Alacaklar Hesabında 28.173.516,10-TL tutarında hataya neden olacağı değerlendirilmektedir” denildi.

“Tahsisli Kullanılan Taşınmazlara İlişkin Muhasebe Kayıtlarının Yapılmaması” konusunda ise “yapılan incelemelerde tahsisli olarak kullanılan 473 adet taşınmazın kurum mali tablolarında izlenmediği tespit edilmiştir” ifadelerine yer verildi.

İŞÇİ İZİNLERİ KULLANILMAMIŞ
“Yapılan inceleme sonucunda kurum bünyesinde çalışan işçilerin birikmiş ücretli izinlerinin bulunduğu tespit edilmiştir. İşçiler emekli olduklarında veya herhangi bir şekilde iş akitleri sona erdiğinde mevzuat hükümleri gereği yıllık izin hakları ücrete dönüşmektedir. Yıllık izin ücreti son ücret üzerinden hesaplandığından işçiler yıllık izinlerini biriktirmektedirler. Bu durum idarelerin hem ödeme güçlüğü çekmesine hem de cezai yaptırımlarla karşılaşmasına neden olabilmektedir. Yapılan incelemede 634 işçinin toplam 42209 gün kullanılmamış yıllık izni bulunduğu tespit edilmiştir. Bu durumun mevzuata aykırılık teşkil ettiği değerlendirilmektedir”

Öte yandan mali ve hesap cetvelleri kalemlerinde de bazı konuların altı çizilirken uyarılar yapıldı.