GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
8 Ekim 2020 Perşembe 14:49

İzmirli süt üreticileri: Hayvanlarımızı kesmek zorunda kalacağız!

İzmir Tarımsal Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği tarafından yapılan açıklamada süt fiyatlarına 15 Kasım 2019 tarihinden bu yana zam gelmemesine tepki gösterildi. Açıklamada, “Süreç bu şekilde devam ederse elimizdeki hayvanları kesmeye devam etmek zorunda kalacağız” ifadeleri yer aldı.

İzmir Tarımsal Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği tarafından yapılan açıklamada süt fiyatlarına 15 Kasım 2019 tarihinden bu yana zam gelmemesine tepki gösterildi.

‘Süt için süte değer’ başlığıyla kamuoyuna yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:  

"Ülkemizde et ve süt fiyatları artmaya devam ederken yem, akaryakıt, elektrik, su, gübre gibi üreticinin girdi maliyetlerine sürekli zam gelmektedir. Süt fiyatı 15 Kasım 2019’dan bu yana aynıdır.

Hayvan kesim fiyatları 40 TL’den 33-35 TL’lere kadar gerilemiş, hayvancılıkla uğraşan üreticiler olarak yaklaşık yüzde 40 gibi ciddi bir oranda fakirleşmiştir. Hal böyle olunca üreticiler borçlanmaya başlamıştır. Süreç bu şekilde devam ederse elimizdeki hayvanları kesmeye devam etmek zorunda kalacağız.

Asıl olan yerli üretimdir.  İthalata bağlı tarım politikasını bırakıp yerli üreticimizi desteklemeliyiz.  Çözüm olarak bakanlığımız biran önce süt fiyatlarını güncellemeli, bunu yaparken de üreticinin hangi dönemde ne kadar destekleme alacağını belirlemeli ayrıca girdi maliyetlerine müdahale etmelidir. Pandemi döneminde görüyoruz ki gıda olmazsa hayat olmuyor. Tarım varsa hayat var."