GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
16 Aralık 2022 Cuma 10:05

İzmir'in vişne-ceviz deposuna maden ocağı!

Kiraz’da vişne ve ceviz ağaçları kaplı Bahçearası Köyü’nün sınırlarına mermer ocağı açılması için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED süreci başlattı.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ – Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kocaeli merkezli Cherry Madencilik Şirketi’nin İzmir’in Kiraz ilçesinde açmak istediği mermer ocağı ile ilgili çevresel etki değerlendirme sürecini başlattığını duyurdu.

İlçenin Bahçerarası Mahallesi sınırlarında kalan 24,78 hektarlık ruhsat sahasının 13,71 hektarlık kısmı için yapılan başvuruya göre şirket yılda 50 bin metreküp mermer çıkarmayı planlıyor. Proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre mermer ocağının 46 yıl olması dikkat çekti. Ocak için şirket 6 milyonluk yatırım yapacak.



İzmir – Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre ormanlık alanda kalan ocak sahası en yakın konuta ise 700 metre uzaklıkta yer alacak. Ocağın hayata geçmesi durumunda saatte 47 günde ise 376 kilogram toz havaya karışacak.



KÖYLÜLER TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Öte yandan iki yıl önce bölgeden numune almak için gelen maden ocağı yetkililerine köylüler tepki göstermiş ve yaşam alanlarında ocak açılmasına izin vermeyeceklerini dile getirmişlerdi. Köylüler ocağın açılmak istendiği alanda vişne ve ceviz ağaçlarının olduğu ve bölgede arıcılık yaptıklarını dile getirmişlerdi.