GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
15 Aralık 2022 Perşembe 09:33

İzmirli beyaz eşyacılardan ‘enflasyon’ uyarısı: İki kat zam gelebilir!

İzmir Ticaret Odası 26. Ev Aletleri Grubu Komite Başkanı Orhan Şenses, beyaz eşya fiyatlarında dalgalanmanın durdurulması için enflasyonunun düşürülmesinin şart olduğunu söyleyerek “Geçtiğimiz yıldan bu yana beyaz eşya yüzde 100 zamlandı. 4 mevsim, 12 ay satılan ürünlerin tamamında kaçınılmaz bir zam yaşıyoruz. Geçtiğimiz yıl 6 bin TL olan buzdolabı, bugün 14 bin TL’ye kadar yükseldi. Enflasyon düşmezse en iyimser tabloda iki kat daha zam gelir” dedi.

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- Döviz kurunda yaşanan dalgalanma ve ekonomide yaşanan olumsuzluklar sebebiyle beyaz eşya almak isteyen vatandaşlar 2022 yılında büyük hüsrana uğradı. Yılbaşında 6 bin TL’ye satılan bir buzdolabı yılsonuna geldiğinde 14 bin TL’yi gördü.

Beyaz eşyasını yenilemek isteyen dar gelirli vatandaşlar ise ya başka markalara yöneldi ya da ikinci el buzdolabı almak zorunda kaldı. Beyaz eşya mağazası olan bayiler ise sattığı ürünü aynı fiyata alamamaktan şikayetçi.

ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ, MARKA BAĞIMLILIĞI AZALDI
İzmir Ticaret Odası 26. Ev Aletleri Grubu Komite Başkanı Orhan Şenses, beyaz eşya grubunda yapılan zamlar sebebiyle vatandaşların alış veriş yapma alışkanlıklarının değiştiğini belirtti. Şenses zamlarla ilgili yaptığı değerlendirmede “Beyaz eşyalar da enflasyon oranı nispetinde nasibini aldı. Üretici zamları, maliyet hesaplarını yaparak etiketlere yansıtmak zorunda kalıyor. Birçok hammadde tedariğini yabancı ülkelerden alıyoruz. Dövizin maliyetlerinin artması alım gücünü zorlaştırdı. Fiyat artışı, fabrikalara da tüketiciye de yansıyor. Beyaz eşya temel ihtiyaç. Tüketiciler zamlar karşısında alternatif kanallara yöneliyor. Vatandaşlar artık, alım gücünün azalmasından dolayı marka bağımlılığından vazgeçiyor. İş görebilen, uygun fiyata neyse onu tercih ediyorlar. Önceleri belli bir markanın altında kullanmayı tercih etmiyorlardı. Alım gücü zorlaştığı için internet alışverişine yönlendiler” dedi.

ENFLASYON DİZGİNLENİRSE ZAM GELMEZ
Yeni yılda beyaz eşya grubundaki zamlarla ilgili öngörülerini açıklayan Şenses, “ 2023 yılında seçimler var, dileğimiz enflasyonun düşmesi… Bununla mücadele, yöneticiler tarafından kaçınılmaz bir hal aldı. Enflasyon dizginlenirse, döviz de yerinde sayar, bu kadar zam üst üste gelmez. Geçtiğimiz yıldan bu yana beyaz eşya yüzde 100 zamlandı. Bazı mevsimsel mallarda ise pek yansıma olmuyor. Klima gibi… 4 mevsim, 12 ay satılan ürünlerin tamamında kaçınılmaz bir zam yaşıyoruz. Geçtiğimiz yıl 6 bin TL olan buzdolabı, bugün ise 14 bine kadar yükselince yüzde 100 zam oldu. Enflasyon düşmez ise en iyimser tabloda iki kat daha zam gelir. Alternatifsiz ürünlerde zam kaçınılmaz” ifadelerini kullandı.

ÜÇ HARFLİLER BEYAZ EŞYA SATMAMALI
Zincir marketlerin beyaz eşya satmasından kaynaklı piyasanın olumsuz etkilendiğini aktaran Şenses, “Spotçulardan ziyade üç harfli zincir marketler birçok sektörün malını sattığı gibi bizim mallarımızı da satıyor. Herkes işini yapsın. Biz her semte bayiyiz, müşterimin benden almasını isterim. Müşterim için de benden alması çok daha avantajlı olacaktır. İnternetten ve zincir marketlerden bir-iki kalem de olsa piyasayı bozuyorlar. Tüketici ise satış sonrası kolaylığı bulamaz. İnternetten yapılan satışların sınırlandırılması için komite olarak bakanlık düzeyinde sürdürüyoruz. Aralık ayında yüzde 8-9 oranında zam gelirken Kasım ayında yüzde 5 bir zam gelmişti. Rutin olarak zamlar gelirse kötü bir durum olacak. Enflasyonlu günleri yaşadığımız için biliyoruz. Piyasalara verilmiş olan canlılık geçici bir canlılık. Önemli olan piyasaların istikrarlı bir şekilde yürümesi... Beyaz eşyadaki temel ürünlerde ÖTV’nin kaldırılmasını istiyoruz. KDV’ler yüzde 18, bunlar tabi ki fiyatlara yansıyor” dedi

Şenses sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi:

“Bayi stoklarını eritiyor, stok miktarını aynı seviyede tutmak, büyük bir sermaye yapısı gerektiriyor. Ayrıca, genel giderlerin sürekli artması bizleri çok zorluyor”