GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
16 Temmuz 2023 Pazar 09:38

İzmir’in ‘Sevgi Yolu’ panoraması: Dükkânını devreden de var, iş arayan da!

İzmir’in simge yerlerinden bir tanesi olan Sevgi Yolu’ndaki esnaf, sokağın genel durumunu anlattı. Dünya’da ve Türkiye’de yaşanan ekonomik sıkıntılardan dolayı işlerinde düşüş olduğunu kaydeden esnaflardan kimisi, dükkânını kapatmayı düşünürken kimisi de kendisine yeni bir iş bakıyor. Sevgi Yolu’nda 30 seneyi devirmiş esnaflar ise geçmişi özlemle yaad ederek Sevgi Yolu esnafının paylaşımcı kültürden uzaklaştığını söylüyor.

Ahmet Can KARATAŞ – Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ – İzmir’in kitapçı sokağı olarak da bilinen ve sınava çalışan öğrencilerin uğrak noktası olan Sevgi Yolu’ndaki esnaf, sokağın genel durumunu değerlendirdi.

‘GÜNLÜK 50 TL CİROMUZUN OLDUĞU ZAMANLAR OLUYOR’

Sokakta bulunan esnaflardan Pey Gümüş’ün işletmecisi İlknur, maddi yetersizliklerden dolayı tabela bile yaptıramadığını belirtti. Bazı günlerde sadece 50 TL ile eve döndüklerini belirten İlknur, “5 yıldır buradayım. Daha önce başkasının yanında çalışıyordum. İşletmeyi yeni açtım, maliyetlerden dolayı tabela yaptırmadım. Sevgi Yolu’nda kalmak çok yoruyor. Bazı günlerde günde 50 TL ile eve gittiğimiz oluyor. Çok yüksek cirolar zaten yapamıyoruz. Pandemiden sonra da çok zor zamanlar yaşamaya başladık” diyerek sokağın bir özetini çıkardı.

‘ZAMAN ZAMAN İŞ BAŞVURULARINDA BULUNUYORUM’
Çocuğunu okutmaya çalışan İlknur, maddi sıkışmışlıklardan dolayı zaman zaman iş başvuruları yaptığını ifade ederek, “Dükkanın dışında şimdilik alternatifimiz yok. Bütçemiz yok. Zaman zaman iş başvuruları yaptığımız oluyor. Kira ödemeyenler biraz daha avantajlı olabilir ama bizim için bu durum çok söz konusu değil. Bekliyoruz belki bir şeyler düze çıkar” dedi.

‘GECE KAPININ ÖNÜNE KOYDUĞUMUZ ÇÖP KUTULARI BİLE ÇALINIYOR’
İlknur son olarak Sevgi Yolu’ndaki hırsızların gittikçe arttığını ifade ederek, şunları söyledi:

Esnaflarımız iyi ama çok fazla hırsızlığa maruz kalıyoruz. Bunda da yaş kategorisi yok. Geçen sene 65 yaşlarında bir hırsız dadandı. Herkes kadını takip etti. Benden gümüş kolye çalmıştı. Bazıları hastalıktandır belki ama hırsızlığa çok fazla maruz kalıyoruz. Gece kapının önüne koyduğumuz küçük plastik eskimiş çöp kutumuz bile çalınıyor. Belki çalmaya ihtiyaçları vardır, alıyorlardır. Şu an çok zor zamanlardan geçiyoruz. Onun etkisi olabilir. Kirli küreği bile bırakmamaya çalışıyoruz.

‘ZAMAN GEÇTİKÇE DÜKKANLAR KABUK DEĞİŞTİRİYOR’
Sokakta gümüş takı işi yapan ve Yaya Silver Store’un sahibi olan Yahya Özyul, 30 yıldır sokakta işletmecilik yapıyor. Annesinden devraldığı dükkan ile sokağın ilk günlerindeki çocukluk anıları ile başlıyor konuşmaya. Zaman içerisinde işletmenin ve müşterilerin değiştiğine değinen Özyul, “Süreç içerisinde aslında iyiye gidiyoruz. Biz de değişiyoruz işletme olarak. Eskiden beklentilerimiz çok yüksek olmadan biraz daha günü kurtarmak için yaşıyorduk. Zaman geçtikçe; yaş ve işletme olgunlaştıkça müşteri profili değişiyor. İnsanlara hizmet verdiğinizin farkına varıyorsunuz ve siz de kabuk değiştiriyorsunuz” dedi.

‘ASGARİ ÜCRETLİ ÇALIŞANLAR DAHİ ÇOK FAZLA YAKLAŞAMIYOR’
Takı fiyatlarının artmasıyla müşterilerin öğrenci olmaktan çok uzaklaştığına değinen Özyul, “Müşteri profilimiz kesinlikle öğrenciler değil. Fiyatlar arttıkça artık öğrenci değil asgari ücretli çalışanlar dahi çok fazla yaklaşmıyor” dedi.

‘SEVGİ YOLU PAYLAŞIMCI KÜLTÜRDEN UZAKLAŞTI’
Sevgi Yolu’nun yıllar içindeki değişimine değinen Özyul, esnafların paylaşımcı kültürden çok uzaklaştığını anlatarak şunları söyledi:

İşletme olarak buradayım ama burasıyla çok alakalı gibi değilim. Buradaki yüzler sürekli değişiyor. Eskiden buradaki esnaflık anlayışımız biraz daha paylaşım içerikliydi. Birisi ekmek alır, diğeri salatalık alır derken bir sofra kurulur bütün esnaf onun etrafında buluşurdu. Yoldan geçenler de bir şey eksikse getireyim derdi. Hep beraber yemekler yerdik. Artık çağ değişti. Sevgi Yolu böyle bir paylaşımdan çıktı. Belki bunu koruyabilen arkadaşlar vardır ama ben bunu bilmiyorum. Çocukluğumda böyleydi ama artık daha soğuk ilişkiler var.

‘ESKİ KİTAP SATILACAK DİYE AÇILMIŞTI ANCAK…’
Sevgi Yolu’nda sahaflık yapan Tarık Bayram, 1993 yılında Konak Belediye Başkanı Ahmet Sarışın’ın bu sokağı açmasından beri burada esnaflık yapıyor. Dönemin başkanı Sarışın’ın ‘Burada eski kitap satılacak’ diyerek açtığı Sevgi Yolu’nun günümüzde bu kültürden çok uzaklaştığını belirtiyor. Bayram, “En başta hep eski kitap ve takıcılar vardı. Sonralarda bulamıyoruz deyip yeni kitapları doluşturdular. Esasında eski kitap olarak açıldı burası” diye o dönemlerden bugüne olan değişimi anlattı.