GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
8 Temmuz 2021 Perşembe 09:53

İzmir’in o ilçesinde kiralık ev yok!

Pandemi sonrası yoğun bir akımın olduğu Karaburun'da yaz sezonunun da açılmasıyla kiralık tek ev dahi kalmadı. Emlakçı Türker Ayvaz, 1+1 evlerin günlük kirasının 500 liraya çıktığını, bir aylık yazlık villanın 20 bin liraya kiraya verildiğini, ilçeye tayin olan memurlara bile ev bulamadıklarını anlattı.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Karaburun, pandemi ve deprem sonrası, İzmirlilerin sığındığı bir yer haline geldi. Bu iki büyük olayın ardından ilçedeki kiralık ve satılık konutların fiyatları katlandı. Yaz sezonunun da açılmasıyla, Karaburun'da kiralık, hatta satılık konut bulmak imkansız hale geldi.

SON 1,5 SENEDE KONUT FİYATLARI KATLANDI
Uzun yıllardır ilçede emlakçılık yapan Türker Ayvaz, pandemiden önce 3 bin, 3 bin 500 lira olan bir yazlık evin aylık kirasının 15 bin liraya çıktığını söyledi. Denize yakın noktada bir villanın aylık 20 bin liraya kiralandığı bilgisini veren Ayvaz, "1+1 gibi sıradan konutların günlük kirası bile 500 liraya fırladı. Uçuk rakamlar konuşuluyor. Hiçbir özelliği olmayan evler, ateş pahası. Daha önce Karaburun'da sayısız kiralık, satılık ev olurdu, müşteri bulamazdık. Bu kez şemsiye tersine döndü; talep arttı ama kiralık veya satılık ev bulamıyoruz. Bahçeli bir yazlık evin sezonluk kirası, 70-80 bin lira oldu. Son 1.5 senede böyle oldu. İki yıl önce 600 bin liraya satmakta zorlandığımız, bahçeli bir ev, bugün 1,5-2 milyon lira. 5-6 milyon liraya denize sıfır villalar satıldı. Bugün itibariyle Karaburun'da ne kiralık, ne de satılık ev var."

İLÇE NÜFUSU, YAZ GELİNCE DÖRDE KATLANDI
Karaburun'da 10 bin civarında olan kışlık nüfusun, dörde katlandığını, trafiğin de yoğunlaştığını belirten Türker Ayvaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Öyle zor durumdayız ki, Karaburun'a tayini çıkmış memurlar arıyor, kiralık ev istiyorlar. Ev olmadığını söyleyince, şok yaşıyorlar. Karaburun'da konut stoku yetersiz. Böyle büyük ilgi olunca, bu sorun daha net biçimde ortaya çıktı. Karaburun, Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edildikten sonra, kimse inşaat yapamıyor. Bu nedenle, inşaata açık bir karış yer yok Karaburun'da. Arsa fiyatları buna rağmen çok yükseldi. Geçen yıl 500 bin lira olan 500 metrekarelik arsanın fiyatı, 1,5 milyon liraya yükseldi."