GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
7 Temmuz 2021 Çarşamba 15:13

Lokantacılar Federasyonu, bulaşıkçıya da uluslararası ustalık belgesi verecek

AB tarafından desteklenen bu büyük projenin açılış toplantısını Ankara'da gerçekleştiren Türkiye Lokantacılar Federasyonu Başkanı Aykut Yenici, yılbaşından itibaren aşçılık, pastacılık, kebapçılık, hatta bulaşıkçılık mesleğini sertifikalandırmaya başlayacaklarını açıkladı.

EGEDESONSÖZ - İzmir Lokantacılar Odası ve Türkiye Lokantacılar Kebapçılar  Pastacılar ve Tatlıcılar Federasyonu Başkanı Aykut Yenice, en büyük projesini hayata geçirmek için düğmeye bastı. Üç yıl önce başvurusunu yaptığı VOC TEST III uygulaması kapsamında Federasyon, yılbaşından itibaren bulaşıkçılara bile ustalık belgesi vermeye başlayacak. Projenin açılış toplantısı Ankara'da gerçekleştirildi.

BÜTÇENİN ÇOĞUNU AB KARŞILAYACAK
Üç yıl önce Avrupa Birliği'ne başvuruda bulunduklarını, belgelendirme merkezi kurmak istediklerini belirten Başkan Aykut Yenice, "236 bin euroluk bütçe hazırladık. Bu bütçenin yüzde 90'ını AB karşılıyor. Kalanını federasyon olarak bir karşılayacağız. Bir aksilik olmazsa, yılbaşından itibaren, mesleğimizle ilgili olarak, dünyanın her yerinde geçerliliği olacak ustalık belgesi vermeye başlayacağız" dedi.

Başkan Yenice, şu bilgileri aktardı:

ÇOK ÖNEMLİ BİR ADIM ATILDI
"Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki mali işbirliği kapsamında geliştirilen Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı'nın “İstihdam, Eğitim, Sosyal Politikalar” bileşeni altında VOC-TEST III uygulanmaktadır.  Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen söz konusu hibe programı, Sözleşme Makamı olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülmekte ve izlenmektedir. Programın Operasyon Faydalanıcısı Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) dur. Gıda Sektöründe VOC-TEST Merkezi Kurulması Projesi,  program kapsamında Türkiye Lokantacılar Kebapçılar Pastacılar ve Tatlıcılar Federasyonu tarafından yürütülmektedir. Projemizin ortağı ise Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu (TAŞPAKON) dur.Projenin toplam bütçesi 236.398,31 Avro olup, bu tutarın 23.689,83 Avro’luk kısmı Türkiye Lokantacılar Kebapçılar Pastacılar ve Tatlıcılar Federasyonunun eş finansman katkısıdır."

PİYASANIN İHTİYACI OLAN MESLEKİ EĞİTİM VERİLECEK
Projenin genel amacının, iş piyasası ihtiyaçlarına uygun örgün ve yaygın mesleki eğitim ve öğretim verilmesini sağlamak, hayat boyu öğrenmeyi desteklemek, eğitim ve istihdam arasındaki ilişkiyi güçlendirmek ve Türkiye Yeterlilikler Çerçevesinin Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi ile uyumunu kolaylaştırmaya yönelik ülkemizde yapılan çalışmalara katkıda bulunmak olduğuna vurgu yapan Başkan Aykut Yenice, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Turizm, konaklama ve yiyecek sektörü altında yer alan aşçılık, pastacılık, kebapçılık, pidecilik, dönercilik meslek standardı ve ulusal yeterliliğine dayalı olarak Federasyon bünyesinde Ankara’da bir VOC-Test Merkezi kuracağız. Aşçı , ulusal meslek standardının ve ulusal yeterliliğinin geliştirilmesi, Bulaşıkhane Görevlisinin de meslek standardının revizyonu için çalışmalar yapacağız. Ülkemizde aşçılık, pastacılık, kebapçılık, dönercilik ve pidecilik üzerine çalışan insan sayısı, 2015 verilerine göre yaklaşık 150 bindir. Sektör hızla büyüyor. İhtiyaç duyulan mesleklerde yetişmiş, sertifikalı ustalarımız olacak. Vereceğimiz sertifika, yurtdışında da geçerli olacak. Proje faaliyetleri sonunda, Federasyonun ve TAŞPAKON’un MYK, Avrupa Yeterlilik Çerçevesi (AYÇ)  ve Türkiye Yeterlilik Çerçevesi (TYÇ) sistemi ile ilgili kurumsal kapasiteleri güçlendirilecek. Aşçılık ve pastacılık, kebapçılık, pidecilik ve dönercilik  mesleklerinde MYK yeterlilik belgesi verecek VOC-Test Merkezinin kurularak işler hale getirilecek."